Endoszkóp labor

A gasztroenterológia a belgyógyászat egyik ága, mely a gyomor és bélrendszer, valamint a máj- epe- és hasnyálmirigybetegek kivizsgálására specializálódott. Az endoszkópia alá tartozó beavatkozásokat minden esetben gasztroenterológus szakorvos végzi gasztroenterológus szakasszisztens segítségével.

Általánosan az endoszkópos (kolonoszkópia -vastagbéltükrözés, gasztroszkópia- gyomortükrözés) vizsgálatainkat mind szűrőjelleggel, mind konkrét probléma kivizsgálására javasoljuk.

Mikor javasolt az endoszkópia?

 • bizonytalan eredetű hasi fájdalom okának felderítése esetén
 • vastagbél polypot diagnosztizált betegeknek
 • akinek családjában már előfordult gyomor- , illetve bármilyen béldaganat
 • 50 éves kor felett, mindkét nem esetén szűrőjelleggel
 • krónikus vastagbélgyulladás megbetegedésnél
 • Stresszes életvitel, nem megfelelő táplálkozás (rostszegény) mellett

A szükséges előkészületekről bővebben ITT olvashat. Amennyiben kérdése lenne, keresse bátran Munkatársainkat telefonon vagy e-mailben.

Gyomortükrözés

A gyomortükrözéses vizsgálat a nyelőcsövet, a gyomrot, a vékonybél kezdeti szakaszát (patkóbél) belülről tekinti át. A gyomortükrözés segítségével felderíthetők a felső tápcsatorna azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területén levő elváltozások. A gyomortükrözés megfelelő diagnosztikai módszer:

 • gyomorfekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására
 • nyelőcső, gyomor és nyombél területi vérzések és felhasi fájdalom okának felderítésére
 • gyomortükrözés segítségével kimutatható a Helicobacter Pylori nevű baktérium is, melynek szerepe van a fekélyképződésben
 • nyálkahártya elváltozások, daganatok, vérzés forrás észlelésére
 • vérzés csillapítására
 • szövettani mintavételre

A gyomortükrözéshez használt műszer, a gasztroszkóp 6-9 mm átmérőjű hajlékony műszer, melyet a nyelőcsövön vezet le az szakorvos a vizsgált területre. A szonda végén chip-kamera található, melynek képét kinagyítva látja a szakember a számítógép képernyőjén.

A gasztroszkópia nem fájdalmas, de nem is kellemes. A műszer bevezetése előtt az orvos érzéstelenítőt fúj a garat falára, és műanyag harapásvédőt helyez a szájüregbe. A páciens az oldalára fekszik a vizsgálóágyon, enyhén felhúzott lábbal, kissé lehajtott fejjel. Az orvos levezeti a szondát, melyhez a beteg együttműködésére van szükség, nyeléssel kell segíteni, hogy a szonda eleje a nyelőcsőbe jusson. Ezután pár percbe telik, míg az orvos „körülnéz”, és elvégzi az esetleg szükséges beavatkozásokat.

A vizsgálat előtt szükséges egy gasztroenterológiai konzultáció. A tükrözés előtt legalább hat órával nem szabad enni, négy órán át nem szabad inni, dohányozni. A szomjúság a száj kiöblítésével csökkenthető. Ha a vizsgálat időpontjában felső légúti betegség támadja meg, kérjen új időpontot, az orrlégzés gátoltsága ugyanis kellemetlenné teheti a vizsgálatot.

Egészségközpontunkban a gyomortükrözés altatásban is kérhető, így a vizsgálat kellemetlenségei elkerülhetők! A fájdalommentes gyomortükrözés minden esetben aneszteziológus (altató orvos) közreműködésével történik. Az altatásban végzett gyomortükrözés során betegeink életfontosságú paramétereit folyamatosan ellenőrizzük. Az altatásban végzett gyomortükrözés alatt az aneszteziológus az altatószert kis dózisban, frakcionáltan (részletekben) és egyénre szabottan adagolja, ezáltal minimalizálva a gyomortükrözés alatti esetleges szövődményeket.

A gyomortükrözés és a vastagbéltükrözés iránti igény gyakran egyszerre jelentkezik. Nagy előny, hogy Egészségközpontunkban egy altatás során, a két vizsgálat egyszerre elvégezhető!

Vastagbéltükrözés

A vastagbéltükrözés endoszkópos vizsgálat, amely a végbél, a vastagbél, valamint a vékonybél utolsó szakaszát belülről tekinti át. A tükrözés segítségével felderíthetők az alsó tápcsatorna, azaz a végbél és vastagbél területén levő elváltozások.  A vastagbéltükrözés alkalmazható:

 • vastagbél polypok, gyulladások, daganatok diagnosztizálására
 • végbél és vastagbél vérzések, és alhasi fájdalom okának felderítésére

. A vastagbéltükrözés szűrő jelleggel mindenkinek ajánlott, valamint hasi és székelési panaszok esetén szokták az orvosok javasolni. A vastagbéltükrözés előkészülést igényel, amely néhány napos diétát, valamint a tükrözés előtti napon kímélő hashajtást jelent. A vastagbéltükrözés során, ha technikailag kivitelezhető és a mérete is úgy kívánja, eltávolíthatóak a vastagbél polypok, melyek 80-90 százalékban a vastagbélrák okozói.

A vizsgálat során egy speciális műszert, úgynevezett kolonoszkópot vezetünk a vastagbélbe a végbélnyíláson keresztül. A kolonoszkóp egy hosszú, vékony, rugalmas cső, melyben fényforrás és egy videokamera is található. A vizsgált tápcsatornaszakasz a képernyőn nagyítással látható. A tükrözés során a vizsgáló szakorvos alaposan áttekinti a vastagbelet és amennyiben szükséges és technikailag lehetséges, a vékonybél utolsó szakaszát is. A talált elváltozásokból szükség szerint szövettani mintavétel is történik. A vizsgálat időtartama általában 15-30 perc. A vizsgálat után a beteg a megfigyelőszobában marad, ahol felügyelet mellett hamar kitisztult tudattal ébred, a bennmaradt levegő pedig természetes úton távozik.

Természetesen a módszer alkalmazását megelőzően az orvos egy előzetes konzultáció során alaposan felkészíti a beteget az eljárásra. Részletesen tájékoztatja a béltisztítással kapcsolatos teendőiről, amennyiben indokolt, az addig szedett gyógyszerek közül néhány meghatározott készítmény (pl. véralvadásgátló) időszakos elhagyásáról, kiváltásáról.

A vizsgálatot közvetlenül megelőzően a beteg elolvassa és aláírja a betegtájékoztatót is tartalmazó nyilatkozatot, mellyel beleegyezik az endoszkópos eljárás elvégzésébe. Ez a nyilatkozat az orvos által is aláírásra kerül. A páciens mindenre kiterjedő együttműködése rendkívül fontos, külön kiemelve az általa szedett gyógyszerekről adott tájékoztatását, hogy a vizsgálatot végző orvos ezt kellően figyelembe tudja venni az eljárás során.

Éber állapotban a vizsgálat fájdalmas lehet a levegő befújása, és a vastagbél kanyargós részein történő áthaladás miatt.

A vizsgálat altatásban teljesen fájdalommentes! A vastagbéltükrözés sikeréhez rendkívül fontos a vizsgálat előtti diéta és béltisztítás. Ha nem megfelelően tiszta a vastagbél, az meghosszabbítja a vizsgálat időtartamát, növeli a szövődmények kockázatát és csökkenti a diagnózis pontosságát.

A következő kiegészítő vizsgálatok szükségesek, ezeket legyen kedves magával hozni:

 • nagy rutin, INR, vércsoport laborvizsgálat, 1 hónapon belüli
 • szedett gyógyszerek listája
 • előző leletek
 • előzetes hasi ultrahang vizsgálat ajánlott

A fenti vizsgálatok Egészségközpontunkban is elvégezhetőek, díjak az aktuális árlista szerint.

A vastagbéltükrözés során szükség lehet mintavételre, annak szövettani vizsgálatára és

akár polip eltávolítására. Ezek díja a tükrözés díján felül fizetendő aktuális árlista szerint.

Áraink kedvezményes árak, így kedvezmény nem jár belőle!

A tükrözéses vizsgálatokra időpontot kérni telefonszámaink valamelyikén  (06-1-794-9179, 06-30-698-6452) vagy e-mailben (info@dimenzio.net) tud. Amennyiben személyesen ellátogat Egészségközpontunkban kolléganőink készséggel állnak rendelkezésére az időpont foglalás és a vizsgálat előtti pontos előkészületekkel kapcsolatosan.

[proweboldal]

Online bejelentkezés

Belgyógyászat

Belgyógyászat

A belgyógyászat az orvostudomány egyik legszerteágazóbb területe, hiszen a hasüregben valamint a mellkasban elhelyezkedő belső szervek kóros elváltozásaival és azok gyógyításával foglalkozik.

tovább
Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

A bőrgyógyászat (dermatológia) a bőr betegségeinek kóroktanával és gyógyításával foglalkozó szakág, mely a tünetek miatt több ponton átfedést mutat az allergológiával, a virológiával, bakterológiával és a szerológiával is.

tovább
Endokrinológia

Endokrinológia

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek – a pajzsmirigy, a mellék pajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy, valamint az agyalapi mirigy, továbbá a petefészkek és a herék működésének élettanával, a hormonháztartással és azok betegségeivel foglalkozik.

tovább
Kardiológia

Kardiológia

A kardiológia a szív- és érrendszer betegségeinek megelőzését, diagnosztikáját és kezelését foglalja magában. A szív- és érrendszeri betegségek világszerte súlyos népegészségügyi problémát jelentenek, különösen a szívkoszorúér betegség (coronaria sclerosis) és a magas vérnyomás betegség (hypertonia).

tovább
Labor

Labor

Egy labor vizsgálat segíthet a Páciens panaszai és tünetei hátterében álló betegségek feltárásában, adott esetben ezek kizárásában. Segítséget ad már a betegségek korai szakaszában, a mielőbbi felismerésünkben, a betegségek rizikó tényezőinek kiderítésében illetve a terápiák hatékonyságának megítélésében is.

tovább
Nőgyógyászat

Nőgyógyászat

A rendszeres nőgyógyászati vizsgálat minden nő életében kiemelkedően fontos jelentőséggel bír. A nőgyógyászati szűrővizsgálatokkal kiszűrhetőek a rosszindulatú daganatos betegségek, de az alhasi fájdalmak, a petefészekciszták, a szexuális úton terjedő betegségek, továbbá a különféle gombás és bakteriális fertőzések által okozott gyulladásos panaszok hátterében álló okok is hamar felderíthetőek.

tovább
Szemészet

Szemészet

Sokat hallani manapság a betegségek megelőzéséről, a szűrővizsgálatok fontosságáról. Nincs ez másképp a szemészetben sem, bizonyos kórképek időben való felismerése a látás megőrzése szempontjából fontos (pl. zöldhályog), de szemészeti vizsgálat fedezhet fel egyes belgyógyászati vagy neurológiai betegségeket (hypertonia, cukorbetegség, stb.).

tovább
Ultrahang

Ultrahang

Az egyik legkevesebb káros hatással járó és a beteget legjobban kímélő vizsgáló eljárás az ultrahang vizsgálat. Az ultrahang készülék az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki. Ezek egy része visszaverődik, más része pedig elnyelődik. A visszaverődő hullámokat a készülék érzékeli, és elektromos jelekké alakítja.

tovább
Dr. Sebesi Judit

Dr. Sebesi Judit

Belgyógyászat, gasztroenterológia

Rendelési idő:
Kéthetente hétfő: 15:00 – 18:00

tovább

Dr. Varga Kinga

Szemészet

Rendelési idő:

Hétfő: 08:00 – 15:00

Kedd: 08:00- 15:00

Csütörtök: 08:00- 15:00

tovább