Endokrinológia

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek – a pajzsmirigy, a mellék pajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy, valamint az agyalapi mirigy, továbbá a petefészkek és a herék működésének élettanával, a hormonháztartással és azok betegségeivel foglalkozik.

Egyre több túlsúllyal küzdő beteg keresi fel az endokrinológiai szakrendelést, pedig fontos lenne megértenünk, hogy az elhízás önmagában még nem betegség, csak egy állapot, mely lehet ugyanúgy a helytelen étrend egyik következménye, mint ahogy valamilyen hormonzavar kísérő tünete is.

Hormonháztartás működési zavara:

A hormonzavarok között a pajzsmirigy problémák a leggyakoribbak szerte Európában. Különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. A terméketlenség, a vetélések és a menstruációs zavarok hátterében is sokszor a pajzsmirigy valamilyen kóros folyamata áll. 60 éves kor fölött a nők jelentős részénél alakul ki a pajzsmirigy rendellenes működése, ám a legtöbben nem is tudnak róla. Napjaink jellemző népbetegségei, mint a szívritmuszavarok, a magas koleszterinszint, a pánik tünetek, a depresszió vagy az elhízás gyakran már a pajzsmirigy kóros működésének a következményei. A laboratóriumi vérvizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt TSH-, illetve a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4 szintjének és a pajzsmirigy lezajlott gyulladását jelző anti TPO szintjének meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. A pontos diagnózist segíti az ultrahangvizsgálat is, amelynek segítségével a pajzsmirigy felépítésére a gyulladás fennállására, daganatok jelenlétére lehet következtetni. A vizsgálat nem csak fájdalommentes, de gyorsan elvégezhető.

A PCOS egy veleszületett elváltozás, egyszerre több szervrendszert érintő bonyolult működési zavar szerteágazó tünetekkel, egyik jellemző szimptómája lehet a policisztás ovárium (a petefészek működési zavara), ezért is nevezik policisztás ovárium szindrómának. Napjainkban minden tízedik nőt érint és a vezető meddőségi okok között tartják számon. Egy komplett anyagcserezavarról beszélünk, melynek kezelése egy élethosszig tart. A PCOS hátterében gyakran örökletes cukoranyagcsere zavar, úgynevezett inzulinrezisztencia áll. Az inzulinrezisztencia (IR) a cukorbetegség előszobájának tartott betegség, és nagyon sok esetben kíséri a PCOS-t. A PCOS kezelésének 3 pillére közül a speciális diéta betartása az egyik legfontosabb, ezt követi a gyógyszeres kezelés és a sport. A hormonvizsgálatok kiírását, valamint a megfelelő gyógyszer kiválasztását az endokrinológus végzi, ezeknek a betegnek a gondozása azonban már a nőgyógyász feladata.

Sokan nem tudják, de a magas vérnyomás két formája létezik, a primer és a szekunder hypertonia. A magas vérnyomásos megbetegedések 90%-a primer eredetű, melyek kiváltó oka gyakran ismeretlen. A hypertonias esetek mindösszesen 10% a szekunder, ezek hátterében azonban endokrin zavar áll. A gyógyításhoz alapos kivizsgálás szükséges, mely bonyolult és hosszadalmas lehet.