Ultrahang

Az egyik legkevesebb káros hatással járó és a beteget legjobban kímélő vizsgáló eljárás az ultrahang vizsgálat. Az ultrahang készülék az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki. Ezek egy része visszaverődik, más része pedig elnyelődik. A visszaverődő hullámokat a készülék érzékeli, és elektromos jelekké alakítja.

Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. A vizsgálóeljárás gyors, egyszerű, fájdalommentes, könnyen hozzáférhető, komoly, akár több napig tartó előkészületet nem igényel.

Segítségével meghatározható a vizsgált szervek normál mérete, szerkezete, kóros esetben láthatók a méretbeli és szerkezetbeli eltérések, a körülírt kóros képletek, kóros folyadékgyülemek, gyulladásos eltérések.

Hasi- és kismedencei ultrahang

Hasi ultrahangot végzünk egészséges embernél szűrővizsgálat céljából illetve bármely okból szükséges kivizsgálás részeként alkalmazzuk. Panaszos esetben leggyakrabban hosszabb-rövidebb ideje fennálló különféle /nyomó, görcsös/ hasi fájdalom esetén, tapintható hasi terime esetében, epekő vagy vesekő gyanújakor, ismert betegség utánkövetése céljából végezzük.
A hasüregi és kismedencei szervek vizsgálatára alkalmas eljárás.

Vizsgáljuk a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, hasi nagyerek, lép, vesék, hugyhólyag állapotát; nőknél áttekintjük a méh és petefészkek régióját, férfiaknál vizsgáljuk a prosztatát.

Láthatók a szervek normál állapota mellett a kóros alaki, méretbeli és szerkezetbeli eltérések, különféle rendellenességek – fejlődési variációk, jó és rosszindulatú daganatos elváltozások, kövek, gyulladásos eltérések.
A gyomor- és bélrendszer területén jelentkező panaszok esetében a hasi ultrahang legtöbbször csak a gyanúját veti fel a gyomorban vagy a belekben lévő szervi elváltozásnak – azt további eszközös vizsgálatoknak kell tisztázni és pontosítani /tükrözés, CT/. Hasi ultrahang vizsgálat során a gyomor-és bélrendszer állapotáról érdemben nem nyilatkozunk.

Előkészület a hasi-kismedencei ultrahang vizsgálatra:

 • Éhgyomor
  Ha a vizsgálat délelőtt történik: este könnyű vacsorát fogyasszon, reggel már ne étkezzen. Ha délután történik a vizsgálat: a vizsgálat előtt 6 órával lehet enni, utána már éhezni kell.
 • Telt hólyag
  Vizsgálat előtt 2 órával űrítse ki a hólyagot, majd lassan, folyamatosan igyon meg ½-1 liter szénsavmentes vizet vagy üres teát –ezt már tartani kell.
 • Egyéb
  Kávét fogyasztani, dohányozni, rágógumizni nem szabad.

Nyaki régió ultrahang vizsgálata

 • Pajzsmirigy
  Szűrővizsgálatként vagy pajzsmirigy betegség fennállásának gyanújakor végezzük -kóros laborértékek, erre utaló panaszok. Ismert elváltozás esetén a vizsgálat feladata az utánkövetés. Jól látható a mirigy nagysága, szerkezete illetve a benne lévő göbök, ciszták, gyulladásos elváltozások
 • Teljes nyaki vizsgálat
  A vizsgálatnak számos oka lehet, bármely eredetű nyaki fájdalom, tapintható csomók jelenléte. (belgyógyászati, fül-orr-gégészeti vagy fogászati betegségek)
  Ebben az esetben a pajzsmirigy mellett áttekintjük a nagy nyálmirigyeket /állkapocs alatti mirigy és fültőmirigy/ valamint megvizsgáljuk a nyirokcsomókat illetve kizárjuk kóros terime meglétét.
 • Nyaki fő artériák vizsgálata /Color Doppler/
  Szűrővizsgálatként 50 éves kor felett már javasolt a vizsgálat – főleg dohányos, túlsúlyos embereknél. Az ereket elsősorban szív –és érrendszeri valamint idegrendszeri eredetű panaszok vagy meglévő betegségek esetén vizsgáljuk.
  Az agyat ellátó fő nyaki artériák vizsgálatakor nézzük az erek lefutását, az érfalak szerkezetét, az esetleges fali meszesedések elhelyezkedését, kiterjedését, a vér áramlását.
  A vizsgálat legfontosabb része az érelmeszesedés által okozott szűkület helyének és nagyságának megítélése.

Emlők ultrahang vizsgálata

Az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők emlőrák szűrésére a mammographia. Hazánkban a szakmai protokoll ajánlása szerint 35 éves kor felett két évente ajánlott a mammographias emlőszűrés.
Az ultrahang vizsgálat nem egyenértékű a mammographiaval és nem helyettesíti azt, önmagában nem alkalmas szűrésre. A röntgen vizsgálat kiegészítő vizsgálataként alkalmazzuk.
35 éves kor alatt az ultrahang vizsgálat önmagában is alkalmazható. (Ha a pontos diagnózis felállítása igényli, akkor fiatal életkorban is el kell végezni a mammographiat.)
Panaszos esetben (tapintható csomó, gyulladás, váladékozás, fájdalom) a kezelőorvos és/vagy a radiológus dönti el, hogy mely vizsgálóeljárások elvégzése szükséges. (Ha a pontos diagnózishoz a kóros elváltozásból mintavétel szükséges, a legtöbb esetben ultrahang vezérléssel történik a beavatkozás.)
Implantált emlők esetében legcélszerűbb az MR vizsgálat elvégzése.
Férfi emlő is vizsgálható- leggyakoribb panasz a növekedés vagy tapintható csomó – itt is első lépés a röntgenvizsgálat, utána az ultrahang.

Térd izületi ultrahang

Szinte csak panaszos esetben végezzük, elsősorban balesetek után, gyakran krónikus kopásos betegségek esetében. A vizsgálatot mindig meg kell előzze a célirányos szakorvosi vizsgálat-traumatológus, ortopédus, reumatológus, illetve a térdről való röntgen felvétel elkészítése.
A vizsgálat során láthatók az izületi felszínek, rostos porcok, szalagok illetve ezek elváltozásai – szakadások, egyéb sérülések, gyulladásos elváltozások, meszesedések.

Lágyrészek ultrahang vizsgálata

Végtagokon vagy a törzs felületes részein, illetve a lágyékhajlatokban tapintható képletek esetében kerülhet sor ultrahang vizsgálatra. Leggyakrabban izomzatban lévő eltérések, zsírcsomók, nyirokcsomók okozhatnak panaszokat.

Speciális terület a kardiológiai és szülészet-nőgyógyászati ultrahang – ezeket legtöbbször kardiológusok és szülész-nőgyógyászok végzik. A hasi ultrahang vizsgálat kivételével a fent említett vizsgálatok nem igényelnek előkészületet.

FIGYELEM! A folyamatok követése céljából fontos, hogy az ultrahang vizsgálattal kapcsolatos korábbi leleteit, zárójelentéseit hozza magával.