COVID-19 tesztek

Általános információk

Bejelentkezés:

  • Telefon: +36 (1) 794 9179
  • Mobil telefonszám:  +36 (30) 698-6452
  • E-mail: info@dimenzio.net

COVID-19 nasopharyngeális antigént kimutató gyorsteszt

A Corisbio rapid tesztje 15 percen belül ad eredményt egy egyszerűen nyerhető nasopharyngeális mintából, a vírusantigén direkt kimutatásával. Így a teszt arra válaszol, hogy a páciens a mintavétel időpontjában fertőző lehet-e. Szemben az IgM és IgG kimutatására szolgáló tesztekkel, amelyek egy esetlegesen korábban lezajlott fertőzést mutathatnak ki, ez a teszt direkt módon a vírus jelenlétét detektálja. Ez hasznos segítség lehet azon orvosok számára, akik páciensekkel találkoznak rendelésükön.

Az orrból történő mintavételt egy úgynevezett VTM (vírus transzport médium) segítségével kell elvégezni. Az így nyert mintát a VTM csavaros kupakkal ellátott kémcsövébe kell belemosni, majd ebből egy pipetta segítségével 100ul-t a tesztben található üres kémcsőbe kell mérni. Ehhez hozzáadunk 4 csepp (100 ul) LYS puffert, összerázzuk és beleállítjuk a tesztcsíkot. A kupakkal lezárjuk, 15 perc múlva leolvassuk az eredményt.

A páciens mintavétel előtti előkészületei: A mintavétel eredményének pontossága érdekében a mintavétel előtti 6-8 órában tilos a páciensnek ennie, innia, fogat mosnia, dohányoznia, vagy bármilyen olyan tevékenységet végeznie, amivel befolyásolhatja a nyálkahártya váladékának sűrűségét, összetételét.

A teszt teljesítménye

Érzékenység – Specifitás  Az rt–PCR-rel összehasonlítva szenzitivitása 60%, érzékenységi küszöbe 85,7%, specifitása 100%, pozitív prediktív értéke: 100%, negatív prediktív értéke 85,2%, összesített érzékenysége 87,9%.

Interferencia, keresztinterferenciái: A teszt vizsgálata során semmilyen felsőlégúti, vagy egyéb humán baktériummal és vírussal való keresztérzékenységi reakciót nem mutattak ki. A teszt csak és kizárólag a COVID-19 antigénre specifikus.

COVID-19 antitestet kimutató gyorsteszt 

A koronavírus (2019-nCoV IgG/IgM) gyorsteszt az ujjbegy megszúrását követően vett vérből (szükséges mennyiség: 20 microliter) kimutatott ellenanyag vizsgálat.

Ez azt jelenti, hogy nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben, hanem a vírus szervezetbe jutását követően az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyagot (IgM és IgG).
Az IgM a fertőzés korai szakaszában termelődik, és meglévő vagy nemrég lezajlott fertőzésre utal, míg az IgG valamivel később, a fertőzés 5. napja körül kezd termelődni, és hosszú távon a szervezetben marad. A feltételezett fertőzés időpontjától számított 5. naptól mutatja ki annak meglétét, az átvészelését 3 évig jelzi.

Pontosság a PCR-al összehasonlítva:

  • IgG érzékenység 100%, specificitás 98%
  • IgM érzékenység 85%, specificitás 96%

A koronavírus teszt elvégzését követően kb. 10 perc múlva kész az eredmény, ami megmutatja, hogy az elmúlt időszakban már átesett-e a betegségen, vagy jelenleg is zajlik a betegsége tünetmentesen, vagy azt tudjuk megállapítani, hogy az ön szervezete nem termelt még kimutatható mennyiségű ellenanyagot a vírus ellen. Természetesen az eredmény a helyszínen megvárható.

Fontos kiemelni, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a szervezet még nem termel kimutatható mennyiségű ellenanyagot, így a tesztet később érdemes megismételni.

Amennyiben Ön a koronavírus tipikus tüneteit (láz, száraz köhögés, légszomj, fáradékonyság) mutatja, kérjük, vegye fel telefonon a kapcsolatot háziorvosával.

A rendelőben kizárólag tünetmentes személyek tesztelését végezzük, előjegyzés alapján. Amennyiben a helyszínen kiderül, hogy hőemelkedése, láza van, köhög, úgy a tesztet sajnos nem áll módunkban elvégezni.

A tesztelés menete:

  1. Minden Páciens időpontra érkezik. Kérjük, hogy időpontja előtt 5 perccel érkezzen, lehetőleg kísérő nélkül. Maszk viselése kötelező. Amennyiben nem rendelkezik maszkkal, recepciónkon megvásárolhatja. A teszt elvégzése nem igényel előkészületet, tehát nyugodtan lehet inni és enni előtte.
  2. Az adminisztrációt követően a laborban, az asszisztens felkéri, hogy szappanos kézmosást követően foglaljon helyet, majd alkoholos fertőtlenítést követően ujjbegyét megszúrja, és néhány csepp vért vesz a teszt elvégzése érdekében.
  3. Ezt követően megkéri Önt, hogy az eredmény kiértékelésére az arra kijelölt helyen várakozzon. Ennek időtartama maximum 10-15 perc.

Covid – 19  PCR teszt

PCR-tesztelés a vírus RNS-ét mutatja ki az orrból és a garatból vett mintákban. Ez az eljárás a tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására alkalmas, azt mutatja ki, hogy a vírus jelen van-e a légutakban. A PCR jelenleg a legmegbízhatóbb vizsgálat a vírusfertőzés igazolására, mert már nagyon alacsony vírusszint esetén is képes pozitív eredményt adni.

A SARS-CoV2 90 nanométer átmérőjű vírus. Négy különböző fehérjéből, valamint egy egyszálú RNS-ből épül fel. Utóbbi tárolja a vírus genetikai információját. A vírus megfelelő receptorokhoz kapcsolódva jut be a sejtbe, ezt követően fehérjeburka felbomlik, majd egy sokszorosító enzim segítségével újra gyártatja önmagát. Egyetlen emberi sejtben így 100-1000 új vírus “gyártására” kerülhet sor.

Az újonnan képződő vírusok RNS láncból és köré felépült jellegzetes fehérjeburokból állnak, azonban nem minden újonnan replikálódott RNS köré épül ki a fehérjeburok. Vannak úgynevezett, szabad RNS-ek, melyek a véráramba, garat-, illetve az orrváladékba kerülnek.  Az itt feldúsuló RNS mintákból történik PCR technikával (polimeráz láncreakcióval) a koronavírus RNS kimutatása, vagyis a koronavírus fertőzés igazolása.

Mai tudásunk szerint a fertőzést követő 5-6. nap között mutatható ki a SARS-CoV2 vírus RNS-e az orrból, illetve garatból levett mintákból. Megfigyelések szerint a koronavírus fertőzés a klinikai tünetek megjelenése előtt akár 1-2 nappal bizonyítható PCR technikával.

Ezzel a technikával tehát nyál- és orrváladék mintát vizsgálunk. A teszt elvégzése komoly laboratóriumi felszereltséget, és szakmai hátteret igényel, nagy biztonsággal – 95% feletti találati aránnyal – dolgozik, fontos azonban tudni, hogy a mintavétel minősége befolyásolja a vattapálcával “lesodort” sejtek mennyiségét, így a vizsgálati eredmény megfelelőségét is. Rendkívül fontos tehát, hogy a mintavételt végző munkatárs a megfelelő technikával és kellő magasságban minél több sejtet gyűjtsön össze.

Fontos szempont, hogy a mintavétel előtt 8 órával nem szabad sem enni, sem folyadékot fogyasztani, sőt fogat mosni, vagy szájöblítést végezni sem!

A mintavétel után a mintavevő szakember a sejteket egy megfelelő folyadékba mossa be, majd az anyagot a laboratóriumba juttatja.

A mintavételt követő 24 óra múlva tudunk eredményt közölni.

A teszt eredménye lehet:

  • pozitív: elégséges mintából vizsgálva jelen van a vírus
  • negatív: elégséges mintából vizsgálva nincsen jelen a vírus
  • nem volt elégséges a mintavétel (= sejtszegény minta): ismétlés javasolt

A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Ha a páciensnél korábban igazolták a koronavírus fertőzést, akkor két, minimum 48 óra különbséggel levett PCR teszt negatív eredménye igazolja a gyógyulást.

SARS-COV-2 nagy érzékenységű IgG antitest vizsgálat

azok azonosítására alkalmas, akik már átestek a fertőzésen, és feltehetően védettségük van a vírussal szemben. Az új típusú koronavírusra specifikus IgG szintjét mérjük a vénából vett vérből. A vizsgálat nagy teljesítményű automatán, CMIA technológiával történik.

Minden kórokozóval történő találkozás, így a vírusfertőzések után is beindul a szervezet védekező mechanizmusa, működése nyomán először az IgM, majd az IgG típusú ellenanyagok mutathatóak ki.

Az ellenanyag tesztek mindig a kórokozó valamelyik specifikus (= csak az adott vírusra jellemző) fehérjéje ellen termelt ellenanyagokat mutatják ki.

A koronavírus elleni IgG, azaz a hosszútávú védettséget jelentő ellenanyag a fertőzést követően leghamarabb az 5., de általában inkább a 7. nap után jelenik meg. Az IgG jelenléte a hosszútávú immunitást is mutatja, amely a tudomány mai állása szerint 1-3 év is lehet.

Az egyéni variációk száma nagy, ezért a laboratóriumi leleteket értékelni szükséges. Előfordulhat, hogy egy vizsgálat olyan átmeneti állapotot mutat, amelyből biztonsággal nem mondható meg, hogy a koronavírus okozta fertőzés pontosan melyik stádiumában van. Ilyenkor a teszt ismétlése szükséges 10-14 nap múlva, amely javaslat a leleten feltüntetésre kerül.

A magas érzékenységű szerológiai vizsgálat a legmegbízhatóbb ellenanyag teszt, melyhez vénás vérvétel szükséges.

Kinek milyen tesztet érdemes elvégeztetnie?

  • Ha kíváncsi, hogy találkozott-e már a COVID-19 vírussal – vénás ellenanyag vagy antitestet kimutató gyorsteszt
  • Ha kíváncsi, hogy jelenleg fertőző-e – Antigén gyorsteszt és/vagy PCR
  • Ha a környezetében valaki megfertőződött – Antigén gyorsteszt és/vagy PCR
  • Ha hivatalos igazoláshoz szükséges – PCR
  • Ha korábban PCR és/vagy gyorsteszt pozitív volt – 14 nap múlva PCR és gyorsteszt
  • Ha Ön munkáltató, és szeretné szűrni a dolgozók nagyobb csoportját – ellenanyag vagy antigént kimutató gyorsteszt
  • Ha fentiek alapján nem tud dönteni, orvosi konzultációra is van lehetőség akár távkonzultáció útján

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy amennyiben Önnek pozitív teszteredménye születik, ebben az esetben intézetünknek kötelessége az illetékes járványügyi hatóságot arról tájékoztatnia, és a további teendőkről ők döntenek.

 Áraink:
Cégeknek egyéni szerződés alapján tudjuk végezni, igény esetén várjuk jelentkezését email-ben az info@dimenzio.net címen.

* Más kedvezménnyel nem összevonhatóak.

Kiri Edit Anna

Pszichológia

Rendelési idő:
hétfő 17:00-19:00

Dr. Tóth Gábor

Szemészet

Rendelési idő:
Kéthetente szerda: 16:30 – 20:00

Dr. Aradi Gabriella

Neurológia

Rendelési idő:
Csütörtök 16:00 – 18:00

Dr. Bodnár Zsuzsanna

Ultrahang

Rendelési idő: 
Hétfő: 08:00-12:00
Csütörtök: 08:00-13:00
Péntek: 08:00-12:00

Dr. Szabari Erika

Nőgyógyászat

Rendelési idő: 
Hétfő15:00-17:00

Dr. Bognár Zoltán

Nőgyógyászat

Rendelési idő: 
Kedd 15:00-19:00

Dr. Dér János

Urológia

Rendelési idő:
Kedd: 07:00 -09:30

Dr. Dinnyés Mária

Bőrgyógyászat

Rendelési idő:
Kéthetente kedd: 08:40-12:00
Szerda: 14:30-16:30

Dr. Sebesi Judit

Belgyógyászat, gasztroenterológia

Dimenzio-med budapest belgyógyászat dr elek attila

Dr. Elek Attila

Belgyógyászat

Rendelési idő: 
Kedd: 08.00 – 14.00
Szerda: 09.00-12.00

Időpont foglalása

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.