COVID-19 tesztek

Általános információk

Bejelentkezés:

 • Telefon: +36 (1) 794 9179
 • Mobil telefonszám:  +36 (30) 698-6452
 • E-mail: info@dimenzio.net

Covid-19 gyorsteszt

A koronavírus (2019-nCoV IgG/IgM) gyorsteszt az ujjbegy megszúrását követően vett vérből (szükséges mennyiség: 20 microliter) kimutatott ellenanyag vizsgálat.

Ez azt jelenti, hogy nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben, hanem a vírus szervezetbe jutását követően az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyagot (IgM és IgG).
Az IgM a fertőzés korai szakaszában termelődik, és meglévő vagy nemrég lezajlott fertőzésre utal, míg az IgG valamivel később, a fertőzés 5. napja körül kezd termelődni, és hosszú távon a szervezetben marad. A feltételezett fertőzés időpontjától számított 5. naptól mutatja ki annak meglétét, az átvészelését 3 évig jelzi.

Pontosság a PCR-al összehasonlítva:

 • IgG érzékenység 100%, specificitás 98%
 • IgM érzékenység 85%, specificitás 96%

A koronavírus teszt elvégzését követően kb. 10 perc múlva kész az eredmény, ami megmutatja, hogy az elmúlt időszakban már átesett-e a betegségen, vagy jelenleg is zajlik a betegsége tünetmentesen, vagy azt tudjuk megállapítani, hogy az ön szervezete nem termelt még kimutatható mennyiségű ellenanyagot a vírus ellen. Természetesen az eredmény a helyszínen megvárható.

Fontos kiemelni, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a szervezet még nem termel kimutatható mennyiségű ellenanyagot, így a tesztet később érdemes megismételni.

Amennyiben Ön a koronavírus tipikus tüneteit (láz, száraz köhögés, légszomj, fáradékonyság) mutatja, kérjük, vegye fel telefonon a kapcsolatot háziorvosával.

A rendelőben kizárólag tünetmentes személyek tesztelését végezzük, előjegyzés alapján. Amennyiben a helyszínen kiderül, hogy hőemelkedése, láza van, köhög, úgy a tesztet sajnos nem áll módunkban elvégezni.

A tesztelés menete:

 1. Minden Páciens időpontra érkezik. Kérjük, hogy időpontja előtt 5 perccel érkezzen, lehetőleg kísérő nélkül. Maszk viselése kötelező. Amennyiben nem rendelkezik maszkkal, recepciónkon megvásárolhatja. A teszt elvégzése nem igényel előkészületet, tehát nyugodtan lehet inni és enni előtte.
 2. Az adminisztrációt követően a laborban, az asszisztens felkéri, hogy szappanos kézmosást követően foglaljon helyet, majd alkoholos fertőtlenítést követően ujjbegyét megszúrja, és néhány csepp vért vesz a teszt elvégzése érdekében.
 3. Ezt követően megkéri Önt, hogy az eredmény kiértékelésére az arra kijelölt helyen várakozzon. Ennek időtartama maximum 10-15 perc.

Covid – 19  PCR teszt

PCR-tesztelés a vírus RNS-ét mutatja ki az orrból és a garatból vett mintákban. Ez az eljárás a tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására alkalmas, azt mutatja ki, hogy a vírus jelen van-e a légutakban. A PCR jelenleg a legmegbízhatóbb vizsgálat a vírusfertőzés igazolására, mert már nagyon alacsony vírusszint esetén is képes pozitív eredményt adni.

A SARS-CoV2 90 nanométer átmérőjű vírus. Négy különböző fehérjéből, valamint egy egyszálú RNS-ből épül fel. Utóbbi tárolja a vírus genetikai információját. A vírus megfelelő receptorokhoz kapcsolódva jut be a sejtbe, ezt követően fehérjeburka felbomlik, majd egy sokszorosító enzim segítségével újra gyártatja önmagát. Egyetlen emberi sejtben így 100-1000 új vírus “gyártására” kerülhet sor.

Az újonnan képződő vírusok RNS láncból és köré felépült jellegzetes fehérjeburokból állnak, azonban nem minden újonnan replikálódott RNS köré épül ki a fehérjeburok. Vannak úgynevezett, szabad RNS-ek, melyek a véráramba, garat-, illetve az orrváladékba kerülnek.  Az itt feldúsuló RNS mintákból történik PCR technikával (polimeráz láncreakcióval) a koronavírus RNS kimutatása, vagyis a koronavírus fertőzés igazolása.

Mai tudásunk szerint a fertőzést követő 5-6. nap között mutatható ki a SARS-CoV2 vírus RNS-e az orrból, illetve garatból levett mintákból. Megfigyelések szerint a koronavírus fertőzés a klinikai tünetek megjelenése előtt akár 1-2 nappal bizonyítható PCR technikával.

Ezzel a technikával tehát nyál- és orrváladék mintát vizsgálunk. A teszt elvégzése komoly laboratóriumi felszereltséget, és szakmai hátteret igényel, nagy biztonsággal – 95% feletti találati aránnyal – dolgozik, fontos azonban tudni, hogy a mintavétel minősége befolyásolja a vattapálcával “lesodort” sejtek mennyiségét, így a vizsgálati eredmény megfelelőségét is. Rendkívül fontos tehát, hogy a mintavételt végző munkatárs a megfelelő technikával és kellő magasságban minél több sejtet gyűjtsön össze.

Fontos szempont, hogy a mintavétel előtt 8 órával nem szabad sem enni, sem folyadékot fogyasztani, sőt fogat mosni, vagy szájöblítést végezni sem!

A mintavétel után a mintavevő szakember a sejteket egy megfelelő folyadékba mossa be, majd az anyagot a laboratóriumba juttatja.

A mintavételt követő 3. munkanap tudunk eredményt közölni.

A teszt eredménye lehet:

 • pozitív: elégséges mintából vizsgálva jelen van a vírus
 • negatív: elégséges mintából vizsgálva nincsen jelen a vírus
 • nem volt elégséges a mintavétel (= sejtszegény minta): ismétlés javasolt

A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Ha a páciensnél korábban igazolták a koronavírus fertőzést, akkor két, minimum 48 óra különbséggel levett PCR teszt negatív eredménye igazolja a gyógyulást.

SARS-COV-2 nagy érzékenységű IgG antitest vizsgálat

azok azonosítására alkalmas, akik már átestek a fertőzésen, és feltehetően védettségük van a vírussal szemben. Az új típusú koronavírusra specifikus IgG szintjét mérjük a vénából vett vérből. A vizsgálat nagy teljesítményű automatán, CMIA technológiával történik.

Minden kórokozóval történő találkozás, így a vírusfertőzések után is beindul a szervezet védekező mechanizmusa, működése nyomán először az IgM, majd az IgG típusú ellenanyagok mutathatóak ki.

Az ellenanyag tesztek mindig a kórokozó valamelyik specifikus (= csak az adott vírusra jellemző) fehérjéje ellen termelt ellenanyagokat mutatják ki.

A koronavírus elleni IgG, azaz a hosszútávú védettséget jelentő ellenanyag a fertőzést követően leghamarabb az 5., de általában inkább a 7. nap után jelenik meg. Az IgG jelenléte a hosszútávú immunitást is mutatja, amely a tudomány mai állása szerint 1-3 év is lehet.

Az egyéni variációk száma nagy, ezért a laboratóriumi leleteket értékelni szükséges. Előfordulhat, hogy egy vizsgálat olyan átmeneti állapotot mutat, amelyből biztonsággal nem mondható meg, hogy a koronavírus okozta fertőzés pontosan melyik stádiumában van. Ilyenkor a teszt ismétlése szükséges 10-14 nap múlva, amely javaslat a leleten feltüntetésre kerül.

A magas érzékenységű szerológiai vizsgálat a legmegbízhatóbb ellenanyag teszt, melyhez vénás vérvétel szükséges.

Kinek milyen tesztet érdemes elvégeztetnie?

 • Ha kíváncsi, hogy találkozott-e már a COVID-19 vírussal – vénás ellenanyag vagy gyorsteszt
 • Ha kíváncsi, hogy jelenleg fertőző-e – gyorsteszt és/vagy PCR
 • Ha a környezetében valaki megfertőződött – PCR és vénás ellenanyagvizsgálat vagy gyorsteszt
 • Ha igazoláshoz szükséges – PCR és/vagy gyorsteszt
 • Ha korábban PCR és/vagy gyorsteszt pozitív volt – 14 nap múlva PCR és gyorsteszt
 • Ha Ön munkáltató, és szeretné szűrni a dolgozók nagyobb csoportját – ellenanyag gyorsteszt

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy amennyiben Önnek pozitív teszteredménye születik, ebben az esetben intézetünknek kötelessége az illetékes járványügyi hatóságot arról tájékoztatnia, és a további teendőkről ők döntenek.

 Áraink:

A COVID-19 PCR vizsgálatot magánszemély csak TOP menedzser és bővített TOP menedzser szűrés esetén veheti igénybe, akkor ára 17 000 forint és 2 500 forint a mintavétel.
Cégeknek egyéni szerződés alapján tudjuk végezni, igény esetén jelntkezését email-ben várjuk az info@dimenzio.net címen.

Dr. Tóth Gábor

Szemészet

Rendelési idő:
Kéthetente szerda: 16:30 – 20:00

Dr. Barta Ivett

Szemészet

Rendelési idő:
Csütörtök: 9:00-12:30

Dr. Aradi Gabriella

Neurológia

Rendelési idő:
Csütörtök 16:00 – 18:00

Dr. Bata Anikó

Urológia

Rendelés átmenetileg szünetel

Dr. Bodnár Zsuzsanna

Ultrahang

Rendelési idő: 
Hétfő: 08:00-12:00
Csütörtök: 08:00-13:00
Péntek: 08:00-12:00

Dr. Bognár Zoltán

Nőgyógyászat

Rendelési idő: 
Kedd 15:00-19:00

Fodor Andrea

Lymphológia

Rendelési idő:
Kedd, Péntek: 11:00-14:00

Dr. Dér János

Urológia

Rendelési idő:
Csütörtök: 07:00 – 10:00

Dr. Ganyecz Máté

Urológia

Rendelési idő:
Kéthetente Péntek: 15:00-18:00

Időpont foglalása

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.