A jótékony napfény, avagy

utazás a D-vitamin körül

Nagyanyáinktól gyakorta hallhattuk: „menj ki fiam a napra és meggyógyulsz”… De járjunk csak egy picit jobban utána, milyen tények is állnak a gyógyító sugarak legendája mögött.

A testnek D-vitaminra van szüksége ahhoz, hogy erős, egészséges csontozatot építsen, de hogy is kapcsolódik pontosan ez az állítás a napfényhez?
Sokan valószínűleg nem tudják, de a D-vitamin előanyagát a napfény UVB sugarai aktiválják a bőrben, ezért is kapta a „napfény vitaminja” becenevet.
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezetben raktározódik, nem ürül ki a vizelettel, mint a vízben oldódó vitaminok. A szervezet számára legjobban felhasználható forma a D3-vitamin.
Nem a napfény az egyetlen lehetőség a vitamin felvételére, hanem egyes tápanyagokkal is magunkhoz vehetünk belőle. Ilyen források a tejtermékek, a tojás, a tőkehal és a tőkehal májának az olaja, de fontos kihangsúlyozni, hogy pusztán élelmiszerekkel nem könnyű biztosítani a szükséges D-vitamin-mennyiséget.

A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele nélkülözhetetlen az újszülöttek fejlődésében. Az első ezer napban különös fontosságú a baba fogainak és csontjainak egészséges növekedéséhez, valamint az immunrendszer éréséhez.  Fontos szerepet játszik továbbá a kalcium-anyagcserében, és hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához. 
Gyermekeknél enyhébb szintű D-vitamin-hiány esetén mozgásfejlődésbeli lemaradásokkal és az izomzat tónusának csökkenésével kell számolni. Kisgyermekkorban éppen a csontrendszer aktív fejlődése miatt szükséges okvetlenül a fokozott mennyiségű D-vitamin-pótlás, mert ennek hiányában komoly rendellenességek léphetnek fel a gyermekek csontvázrendszerében.

A csontsűrűség 35 éves korig növelhető mozgással, megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitellel, ezek hiánya azonban felgyorsíthatja, vagy fokozhatja a csontritkulást, melynek következtében a csontok törékennyé válnak. Egyre több kutatás köti össze a depressziót és a szezonális levertséget a D-vitamin hiányával különösen, ha az évszakfüggően jelentkezik. Egy D-vitaminhiányt kutató orvos szerint a vitamin bevitelének figyelmen kívül hagyása növeli a magasvérnyomás és a kettes típusú diabétesz kockázatát, de szerepet játszhat bizonyos daganattípusok kialakulásában is. A Koppenhága Egyetem kutatói pedig új tanulmányukban feltárták, hogy szervezetünknek azért van szüksége a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére, mert ha ezt elmulasztjuk, immunrendszerünk nem lesz képes megfelelően védekezni.
Nagyon fontos azonban minden esetben egyénileg megvizsgáltatni és megszabni a szükséges mennyiséget, mert a D-vitamint túl is lehet adagolni. Ez a vér kalciumszintjének radikális megemelkedéséhez, hiperkalcémiához, hosszú távon a kalcium lerakódásához vezethet a májban, vesében, szívben.

Kiri Edit Anna

Pszichológia

Rendelési idő:
hétfő 17:00-19:00

Dr. Tóth Gábor

Szemészet

Rendelési idő:
Kéthetente szerda: 16:30 – 20:00

Dr. Balogh Katalin

Gyermekgyógyászat

Rendelési idő: kedd 14:00-18:00

Dr. Aradi Gabriella

Neurológia

Rendelési idő:
Csütörtök 16:00 – 18:00

Dr. Bodnár Zsuzsanna

Ultrahang

Rendelési idő: 
Hétfő: 08:00-12:00
Csütörtök: 08:00-13:00
Péntek: 08:00-12:00

Dr. Bognár Zoltán

Nőgyógyászat

Rendelési idő: 
Kedd 15:00-19:00

Dr. Szabari Erika

Nőgyógyászat

Rendelési idő: 
Hétfő15:00-17:00

Dr. Dér János

Urológia

Rendelési idő:
Kedd: 07:00 -09:30

Dr. Dinnyés Mária

Bőrgyógyászat

Rendelési idő:
Kéthetente kedd: 08:40-12:00
Szerda: 14:30-16:30

Dimenzio-med budapest belgyógyászat dr elek attila

Dr. Elek Attila

Belgyógyászat

Rendelési idő: 
Kedd: 08.00 – 14.00
Szerda: 09.00-12.00

Időpont foglalása

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.