Porckorongsérv

A porckorongsérvnek (ill. gerincsérv) a csigolyák közötti porckorongok kiboltosulását nevezzük.

A porckorong a csigolyatestek között helyezkedik el, és a gerinc „S” alakú dupla görbületének rugózásában játszik fontos szerepet. A sérv részben a gerincvelő ill. a gerincvelőből kilépő ideggyökök nyomása révén okoz tüneteket.
A sérvesedés leggyakrabban az ágyéki (deréktáji) gerincszakasz alsó két porckorongján a 4-es és 5-ös csigolyák között, illetve az 5-ös és a keresztcsont között fordul elő.

Legfőbb tünetei:

  • fájdalom, ami nyaki szakasz esetében a felső, az ágyéki esetében az alsó végtagok irányában, míg a háti sérvek övszerűen a mellkas-, ill. hasi tájra sugároznak.
  • izomgyengeség, ami a nyomott ideggyök által beidegzett izmot, izomcsoportot érinti.
  • érzészavar, ami pl. zsibbadásban, nyilvánul meg.
  • reflexcsökkenés ill. -kiesés
  • vizelet- és székletindítási és -tartási problémák

Kezelés:

Nagyon fontos a kemény alapú fekhelyen való fekvés (csak néhány napig!). Fájdalom csillapítására alkalmazható fájdalomcsillapító tabletta vagy tapasz, ill. izomlazítók. Amennyiben 7-10 nap alatt a fájdalom jelentősen csökkent, a következő lépés szakértő gyógytornász vezetésével végzett gerinctorna. Heves fájdalmak esetén nem javasolt a gyógytorna végzése, a torna elkezdését a fájdalom csökkenésének kell megelőznie! Komolyabb, akár mozgáskorlátozottságot okozó fájdalmak esetén kórházi kezelés is szóba jön.

Keressen rá a betegségre, melyről érdeklődik…

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.

Agyhártyagyulladás (meningitisz)

Agyhártyagyulladásnak a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedését nevezzük, amelyeket vírusok vagy baktériumok okoznak.

Alsó húgyúti fertőzés

Az alsó húgyúti fertőzés a hólyag, és a húgycső fertőzését jelenti. Jellemző tünete a gyakori vizelési inger, csípős, fájdalmas vizelés. A vizelet kellemetlen szagúvá válik, sokszor véres.

Alvászavar

Az alvás legfontosabb élettevékenységeink egyike, biztosítja szervezetünk regenerálódását, egészségünk megőrzését. Amennyiben tartósan (hetek-hónapok óta) érzékeljük alvásunk nehezítettségét, forduljunk orvoshoz.

Alzheimer kór

Az Alzheimer kór a szellemi képességek hanyatlásával járó megbetegedés, amely jellemzően 65 éves kor felett jelentkezik. A betegség idült lefolyású, kialakulásának oka ismeretlen. A beteg emlékezete, intellektuális teljesítménye egyre csökken.

Angina pectoris

A szív csökkent oxigénellátása miatt jelentkező fájdalmat nevezzük angina pectorisnak. Legnagyobb veszélye, hogy szívinfarktusban folytatódhat, így azonnali kardiológiai kivizsgálás szükséges!

Arcidegzsába (trigeminus neuralia)

Villámcsapásszerű, 1-2 másodpercig tartó éles fájdalom az arcon keresztül, mely leginkább az áramütéshez hasonlítható. A fájdalom jellemzően csak az arc egyik felén jelenik meg.

Basalioma

A basalioma a leggyakrabban előforduló rosszindulatú, alapsejtes bőrdaganatok egyike, amely a hám legalsó rétegéből ered.

Basedow-kór

A Basedow-kór mindkét nemnél előfordulhat, leggyakrabban azonban a 20 és 50 év közötti korosztályt érinti, a nőknél ötször nagyobb számban tapasztalható megbetegedés.

Bechterew-kór (bambusznádgerinc)

Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, amely fokozatosan halad előre. A betegség kezdeti tünetei deréktáji vagy háti fájdalom, mely elsősorban éjjel jelentkezik, reggel a hát merevsége jellemző, mely mozgásra oldódik.

Bélelzáródás

A bélelzáródás során a bélrendszer táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója szűnik meg, a belek részlegesen vagy teljesen elzáródnak. Az elzáródás a vékony- és vastagbél bármelyik szakaszán előfordulhat.