Jóga

Jóga

A jóga szanszkrit eredetű szó, melynek jelentése összekötés, egyesülés. A jóga gyakorlatok rendszeres végzése segít megteremteni a test, szellem, tudat, és a lélek egyensúlyát. Ezért kiváló kikapcsolódási forma egy stresszes nap után.

Az órák alatt elsajátíthatják a helyes, precíz kivitelezést, figyelve mindeközben a légzésre, melynek köszönhetően elérhető a test teljes ellazított állapota. Mindemellett javítja az egészséget, jó közérzetet ad és az életminőség javulását is eredményezheti. Kialakulásának hosszú története során számos irányzat jött létre, melyeknek része a koncentráció es a meditáció is egyben, így végső céljuk ugyan az.

Ha szeretné kipróbálni, oktatónk szeretettel várják az órákon, amely minden korosztály számára alkalmas mozgásforma, nemtől függetlenül.

Vinyasa flow jóga

Dinamikus, áramló jógastílus, ami a hatha jóga családjába tartozik. Az ászanák sorba rendezett harmónikus mozgást biztosítanak, amely összhangban van a légzéssel.

A vinyasa flow óra valamilyen tematika szerint van felépítve, amelynek alapja a befelé figyelés, koncentráció. A gyakorló eléri a “flow” elmélyülés állapotát, amikor minden más kizáródik és önfeledten sodródik a gyakorlással. Tudati szinten a vinyasa flow jógastílusú gyakorlás segít abban, hogy a mindennapi életet is egymáshoz kapcsolódó, tudatos tevékenységek soraként éld meg és felismerd, hogy az életed is ugyanolyan, dinamikus mozgásban lévő folyamat, mint amit a jógaszőnyegeden átélsz. Testi szinten a gyakorlás fejleszti a testtudatot, az erőnlétet, az izomzatot, miközben nagy hangsúlyt kap a nyújtás, lazítás és a relaxáció is. Az óra felépítése hasonló a hatha jógaórához, elcsendesedés, bemelegítés, ászanák, levezetés, relaxáció.

Hatha jóga

A hatha jóga a jóga egyik irányzata. A köznyelv leginkább ezzel azonosítja a jógát. A szó szanszkrít eredetű, a “ha” jelentése nap, a “tha” pedig holdat jelent. Ez az összetettség az ellentéteken való felülemelkedést, az egység elérését jelenti.

Eszközei közé tartoznak az ászanák, légzőgyakorlatok, tisztító gyakorlatok, a koncentráció, a relaxáció, a meditáció, a mantrák, a mudrák, a kriják és bandhák, valamint a hátteret adó filozófia. A testi gyakorlás hangsúlyos az irányzatban, az ászanák fizikai és energetikai hatásával és a többi eszközzel képes a gyakorló kitartó munkával fokozatosan a mentális történések felett is uralmat nyerni.

A hatha óra könnyen követhető kezdők számára is, a gyakorlás ritmusa lassabb, mint a dinamikus irányzatoknál. Az ászanák tekintetében az oktató személyre szabott alternatívával segíti a gyakorlót, ha az szükséges. Kiválóan alkalmas az óra a legfontosabb légzőgyakorlatok elsajátítására és egy személyes meditációs gyakorlat elindítására.

Senior jóga

A jóga mindenkié az egészséges, kiegyensúlyozott élethez vezető úton. A kor nem akadály, bármely életszakaszban el lehet kezdeni a gyakorlást. A Senior jógaórákon az életkori sajátosságoknak megfelelő jógapózok- ászanák- vannak finoman összeillesztve, melyek gyakorlásával fokozatosan újra rugalmassá válhatnak az izmok, ízületek, fokozódik a test mozgékonysága és stabilitása. A hozzájuk kapcsolódó légzőgyakorlatokkal- pránajámákkal- kombinálva harmonizálják az idegrendszert, energiával töltik fel az egész szervezetet. Ezeken az órákon fokozottan igaz az általános szabály, hogy mindenkinek önmaga a viszonyítási pont, saját határai tiszteletben tartásával és óvatos tágításával végezze a gyakorlást.

“Legyen bár fiatal, öreg, vagy aggastyán, beteg, vagy gyenge, ha fáradhatatlanul gyakorolja a jógát, eléri a beteljesedést.”

Anaya jóga

Alapvetően abban más ez a típus a többi jógához képest, hogy ebben a rohanó világban engedi a nőt visszatérni a saját ritmusába, növeli a testtudatosságot, segít a különböző női betegségek (pl. mióma, ciszta) gyógyítasaban, szexuális problémák esetén, rendszertelen ciklus beállításában vagy akàr abban, hogyan szeressük és fogadjuk el magunkat. Ezeken az órákon olyan női körök jönnek létre, ahol egy megengedő és támogató közegben lehet a jógázó.