Az infektológia a fertőző betegségek ismeretével, kialakulásának megelőzésével valamint azok ellátásával foglalkozó szakterület, mely a belgyógyászaton belül önálló szakiránnyá nőtte ki magát. Mivel a fertőző betegségek az egész szervezetet érinthetik, az infektológus számos egyéb orvosi szakterület orvosaival dolgozik együtt. A védőoltás szakrendelés elsődleges feladata a fertőző betegségek megelőzése, így az oltásokkal kapcsolatos felvilágosítás és konzultáció. Ez utóbbi keretein belül az orvos áttekinti a páciens eddigi élete során kapott oltásait, majd korától és speciális körülményeitől, továbbá az esetlegesen tervezett utazásoktól függően megbeszélik a szükséges további védőoltásokat. A beteg felvilágosítást kap az oltások jellegéről, a kialakuló védettség időtartamáról illetve az oltóanyag lehetséges mellékhatásairól. A kapott információk tudatában a páciens dönt az oltások felvételéről, melyeket  egy rövid fizikai vizsgálatot követően kizárólag láztalan, fertőzésmentes állapot esetén ad be az orvos. Az oltás beadása oltási könyvbe, külföldi utazás esetén nemzetközi oltási igazolványba kerül rögzítésre. Amennyiben a védőoltást követően mellékhatás jelentkezne, annak ellátása is az infektológus feladata, csak úgy, mint a külföldről panaszokkal hazatérő betegek kivizsgálása és kezelése.


Gyakran kért védőoltások

Kullancs-encephalitis:
A védettség az alapoltások felvételét követően alakul ki (0., 1. majd 12. hó), melyet először 3 év múlva, majd 5 évente kell ismételni a folyamatos védettség fenntartása érdekében. 50 éves kor felett az oltást célszerű 3 évente ismételni, az immunrendszer természetes öregedése miatt.


 

HPV:
A humán papillómavírus (HPV) méhnyakrákot, bőr- és nyálkahártya daganatokat vagy jóindulatú hámelváltozásokat okozó, elsősorban szexuális úton terjedő vírus. A HPV-nek több mint 130 ismert típusa van. A védőoltás a leggyakoribb és legveszélyesebb típusok ellen nyújt védelmet. A készítményt  felnőttelben 3 adagos ütemezés szerint alkalmazzák: 0., 1. és 6. hónapban 1-1 adag.

Influenza:
A Magyarországon forgalomban lévő influenza ellenes oltóanyagok kizárólag inaktivált vírust vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák. Ezek nem okozhatnak betegséget, hanem csupán az influenzavírus elleni antitestek termelésére késztetik az immunrendszert. A betegség kockázata sokkal nagyobb, mint a védőoltásé, ezért a védőoltás gyakorlatilag mindenkinek javasolt fél éves kor felett.


Külföldi utazások előtti védőoltások

Hepatitis A+B:
A hepatitis (májgyulladás) A és a hepatitis B betegségtől is megvéd. Az oltásokat a 0., 1.  és 6. hónapban kell beadni, ha azonban az utazás előtt már csak egy hónap maradt a hepatitis védőoltások felvételére, akkor a 18. életévet betöltött páciensek esetében gyorsított oltási séma is alkalmazható, azaz a 0., 7. és 21. napos időbeosztással is felvehetik azt. Ebben az esetben azonban 1 év múlva egy negedik, emlékeztető oltás is szükséges. Mindkét típusú oltási sorozat életre szóló védettséget biztosít.

Hastífusz:
A legtöbb szubtrópusi-trópusi országba történő utazás előtt javasoljak ezt az oltást. Bár nem ad 100%-os védelmet, alkalmazása nagy biztonságot jelent, és mindenképpen ajánlott, különösen, ha az utazás helyén hiányos higiéniai viszonyokra lehet számítani. Az oltás 3 évre ad védettséget.

Sárgaláz:
Az oltás csaknem tökéletes védelmet nyújt az utazó egész életén át. A vakcináció élő, legyengített kórokozóval történik, ezért gyakrabban lépnek fel mellékhatások az oltást követően, mint egyéb oltások esetében. Ezek a beadás után 7-10 nappal észlelhetők, a védettség is nagyjából ennyi idő alatt alakul ki. Az oltás meglétét nemzetközi sárgakönyv igazolja, mely a kiállítástól számítva 10 évig érvényes. Bizonyos országok nem engedik a belépést a dokumentum hiányában, tehát az oltás kötelező, egyébként pedig több afrikai illetve dél-amerikai országba történő utazás esetén erősen ajánlott a védőoltás.

Malária:  
A malária ellen gyógyszerrel lehet védekezni, a gyógyszerek azonban csak akkor hatékonyak, ha pontosan betartják az alkalmazás szabályait. Szedésüket még az utazás előtt meg kell kezdeni, és tovább kell folytatni a hazatérést követően is az előírtak szerint. A leggyakrabban alkalmazott, mellékhatással alig járó készítményből a felnőtt adag napi 1 tabletta. Az első adagot a kiutazás előtt 1 nappal kell bevenni, és a kint tartózkodás ideje alatt minden nap, lehetőleg azonos időben (reggeli étkezés után) kell beszedni. Hazaérkezés után a gyógyszert még egy hétig szükséges alkalmazni a szokott módon és adagban.

Hosszabb külföldi utzás:
Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt a fogadó ország általában megköveteli  a gyermekkori oltások igazolását, 10 éven belüli diphteria-pertussis-tetanus valamint a morbilli-mumps-rubeola emlékeztető oltást (MMR), a VZV vírussal (bárányhimlő) szembeni természetes védettség vagy oltás igazolását és a meningococcus meningitis elleni vakcinációt is. A felnőttek emlékeztető oltása egyébként minden utazás előtt ajánlott, ha a célországban a népesség átoltottsága nem megfelelő.
Vizsgálat neve
Ára (Ft)-20%
kedvezmény

MKB-Pannónia
egészségpénztár tagnak
(Ár / Ft)

Részletek
-10%
kedvezmény

Egyéb egészségpénztár tagnak
(Ár / Ft)

Részletek
Szakorvosi vizsgálat 19 50015 600 17 550
Kontroll vizsgálat (3 hónapon belül) 13 00010 400 11 700
Agyhártya gyulladás- Menveo (Meningococcus C) 17 800
Agyhártya gyulladás- Nimenrix (Meningococcus A,C,Y,W-135) 19 900
Agyhártya gyulladás- Trumenba (Meningococcus B) 39 900
Agyhártya gyulladás- Bexero (Meningococcus B) 39 900
Bárányhimlő- Varilrix 13 800
Diphteria - Tetanusz -Gyermekbénulás megertősítő oltás- Dultavax 9 400
Diphteria - Tetanusz -Gyermekbénulás megertősítő oltás- Boostrix Polio 13 800
Kullancs-encephalitis- Encepur (felnőtt) 10 500
Kullancs-encephalitis- Encepur (gyermek) 10 500
Kullancs-encephalitis- FSME-Immun (felnőtt) 14 800
Hepatitis A- Havrix (felnőtt) 12 700
Hepatitis A- Havrix (gyermek) 9 400
Hepatisis B- Engerix (felnőtt) 9 900
Hepatitis B- Engerix (gyermek) 7 400
Hepatitis A+B- Twinrix (felnőtt) 15 400
Hepatitis A+B- Twinrix (gyermek) 12 300
HPV- Gardasil 36 800
HPV- Cervarix 39 700
Influenza- Vaxigrip (felnőtt és gyermek) 4 700
Rotavírus- Rotarix 29 800
Rubeola, Mumpsz, Kanyaró- Priorix 14 600
Tetanusz- Tetanol Pur 4 200
Tüdőgyulladás- Prevenar 19 700
Tífusz-Typhim- Vi 15 11 700
Sárgaláz- Stamaril 15 400
Veszettség- Verorab 12 400

Szakorvosaink

Rendelési idő:
Kedd: 10:00-13:00