A fül-orr-gégészet a fül, az orr- és melléküregek, a szájüreg, a garat, a gége, a nyálmirigyek, valamint a nyaki régió vizsgálatával foglalkozik, a szakrendelésen ezeknek a területeknek az ellenőrzésére kerül sor.
Szakorvosunkat leggyakrabban olyan betegségek miatt keresik fel a páciensek, mint torok- és mandulagyulladás, a külső és középfül gyulladása, légúti allergia, horkolás vagy állandósult orrdugulás.
 

Mitől dugulhat az orr?

  • Allergia és fertőzés. Az orrot borító nyálkahártya, általában vékony és nedves. Allergia esetében ezt a nyálkahártyát vizes, nedves nyák borítja, gyakran igen nagy mennyiségben, orrdugulást okozva. Közönséges nátha esetén a váladék sárgás, arcüreggyulladás esetén zöldes. Ezek a jellegzetességek különíthetik el az allergiát a fertőzéstől.
  • Orrsövényferdülés. Az orrsövény középen van, az orrot két egyforma részre osztja. Gyakran ez ferdén helyezkedik el így befolyásolva az orrot beszéd, rágás és légzés alatt.  Ha nincs megfelelően korrigálva a ferdült pozíció, gátolja az orr szelelését 
  • Gyógyszerek. Nemcsak gyulladás, allergia vagy strukturális elváltozás csökkenthetik az orr szelelését, hanem idővel a túl gyakran használt orrcseppek is nyálkahártya duzzanatot okozhatnak.

 
Horkolás akkor jelentkezik, amikor a garat egy része alváskor ellazul és remegni kezd. A felnőttek jelentős része alkalmanként, minden negyedik ember pedig rendszeresen horkol. 
Rendszeresen horkolás esetén mindenképp érdemes szakorvosi segítséget igénybe venni, a horkolás ugyanis nem csupán egy zavaró jelenség, hanem különféle egészségügyi problémákhoz is vezethet.
 
Az orrpolip az orrüreg és/vagy az orrmelléküregek nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedése, az esetek mintegy harmadában allergiás eredetű. Kezdetben csak az egyik orrfélben jelentkező orrdugulás hívja fel a betegségre a figyelmet, a szénanáthában szenvedők sokszor azonban úgy megszokják az orrdugulást, hogy észre sem veszik a lassan, fokozatosan növekvő orrpolip kialakulását.
Az orrpolip kezelése során először meg lehet próbálni helyi és szisztémás szteroidkezeléssel, allergiaellenes gyógyszerekkel kezelni az orrpolipot. Ha ez nem jár sikerrel és a panaszok nem kontrollálhatók, műtéti úton kell eltávolítani a polipot.

A külsőfül-gyulladás orvosi értelemben egy nagy betegségcsoport, melybe a hallójárat és a fülkagyló számos gyulladásos kórképe tartozik. 
A külső fül védelmét egy öntisztuló mechanizmus biztosítja, ennek révén a hallójárat egy száraz, egyenletes hőmérsékletű, savas kémhatású, kórokozók megtapadásának ellenálló üreg. Víz, mechanikai, kémiai irritáció, allergiás megbetegedés, cukorbetegség, bakteriális és vírusfertőzések hatására azonban ez a finom egyensúly felborulhat. Baktériumok, gombák telepedhetnek meg, majd a fertőzés hatására gyulladásos változások következhetnek be, a hallójárat bőre megduzzad, vérbővé válik, végül váladékozni kezd.
A gyulladás kialakulása elsősorban a helytelen szokásoknak és a fület érő rendszeres irritációnak köszönhető. A fül piszkálása a leggyakoribb ok, de gyakran strandolás után jelentkeznek a panaszok, amikor úgy érezzük víz ment a fülünkbe, melyet nem tudunk onnan kicsurgatni.

Vizsgálat neve
Ára (Ft)-20%
kedvezmény

MKB-Pannónia
egészségpénztár tagnak
(Ár / Ft)

Részletek
-10%
kedvezmény

Egyéb egészségpénztár tagnak
(Ár / Ft)

Részletek
Szakorvosi szakvizsgálat 19 50015 600 17 550
Kontroll vizsgálat (3 hónapon belül) 13 00010 400 11 700
Szakvizsgálatot követő lelet megbeszélés 6 5005 200 5 850
Fülmosás 7 8006 240 7 020
Orrváladék tenyésztés 6 0004 800 5 400
Torokváladék tenyésztés 6 0004 800 5 400
Receptírás (1-3 db) 2 6002 080 2 340
Receptírás (4 db-tól) 3 9003 120 3 510

Szakorvosaink

Rendelési idő:
Kedd: 14:00-18:00, Csütörtök: 12:00-14:00