Vesemedence gyulladás

A vesemedence-gyulladást minden esetben baktériumok okozzák. Leggyakrabban a bélben előforduló kórokozók.
A fertőzés ritkán a véráram útján terjed rá a vesére és a húgyutakra, többnyire felszálló fertőzés okozza a megbetegedést. Ilyenkor az alsó húgyutakon keresztül jutnak fel a kórokozók a vesemedencébe. Számos tényezőt ismerünk, ami hajlamosíthat a fertőzés kialakulására.

Különböző elzáródáshoz vezető állapotok, mint például vesekövesség, külső leszorítás, idős férfiakban prosztata megnagyobbodása vizeletpangás lévén hajlamosítanak fertőzésre. Szintén elfolyási akadály alakulhat ki nőkben a terhesség alatt, mivel a megnagyobbodott terhes méh kívülről nyomja a húgyutak bizonyos szakaszát. A nők anatómiai adottságaik miatt eleve veszélyeztetettebbek, mivel a női húgycső lényegesen rövidebb, mint a férfié, és így könnyebben jutnak fel a gáttájékról a kórokozók a felsőbb húgyutakba.

Tünetei:

A betegség általában hirtelen kezdődik

  • rossz közérzettel,
  • hidegrázással,
  • magas láz
  • gyakran hányinger, hányás
  • vizeletürítés fájdalmas, a vizelet csíp, gyakran kellemetlen szagú, a szokásosnál lényegesen gyakrabban érez a beteg vizelési ingert, és ilyenkor kevés vizeletet ürít
  • gyakori tünet a vesetáji fájdalom is

A biztos diagnózist a vizelet vizsgálata adja, a rutin laboratóriumi vizsgálat során vizeletben fehérvérsejtek, fehérje és vörösvértestek jelenlétét lehet kimutatni. További kivizsgálás során a hasi ultrahang vizsgálat, illetve speciális képalkotó vizsgálatok is szükségesek lehetnek, annak kizárására, hogy nincsen-e valamilyen fejlődési rendellenesség, vesekövesség a háttérben, ami hajlamosíthat ismételt fertőzések kialakulására.

Kezelése, felismerése:

A vesemedence gyulladás súlyos betegség. A kezeletlen esetekben a gyulladás következtében a vesék hegesedése, emiatt a továbbiakban akár veseelégtelenség is kialakulhat. Fontos a bő folyadékbevitel biztosítása, és antibiotikum szedése.

Megelőzése:

A betegség megelőzésében a legfontosabb annak kiderítése, hogy nem áll-e fenn valamilyen hajlamosító tényező. Minden fertőzés kialakulásának megelőzésében segít a higiénés szabályok betartása. Nagyon egyszerű dolgok, mint a napi rendszeres mosakodás, a toalett-használat utáni kézmosás is lényegesen csökkenti a fertőzés kialakulásának veszélyét.

Keressen rá a betegségre, melyről érdeklődik…

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.

Agyhártyagyulladás (meningitisz)

Agyhártyagyulladásnak a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedését nevezzük, amelyeket vírusok vagy baktériumok okoznak.

Alsó húgyúti fertőzés

Az alsó húgyúti fertőzés a hólyag, és a húgycső fertőzését jelenti. Jellemző tünete a gyakori vizelési inger, csípős, fájdalmas vizelés. A vizelet kellemetlen szagúvá válik, sokszor véres.

Alvászavar

Az alvás legfontosabb élettevékenységeink egyike, biztosítja szervezetünk regenerálódását, egészségünk megőrzését. Amennyiben tartósan (hetek-hónapok óta) érzékeljük alvásunk nehezítettségét, forduljunk orvoshoz.

Alzheimer kór

Az Alzheimer kór a szellemi képességek hanyatlásával járó megbetegedés, amely jellemzően 65 éves kor felett jelentkezik. A betegség idült lefolyású, kialakulásának oka ismeretlen. A beteg emlékezete, intellektuális teljesítménye egyre csökken.

Angina pectoris

A szív csökkent oxigénellátása miatt jelentkező fájdalmat nevezzük angina pectorisnak. Legnagyobb veszélye, hogy szívinfarktusban folytatódhat, így azonnali kardiológiai kivizsgálás szükséges!

Arcidegzsába (trigeminus neuralia)

Villámcsapásszerű, 1-2 másodpercig tartó éles fájdalom az arcon keresztül, mely leginkább az áramütéshez hasonlítható. A fájdalom jellemzően csak az arc egyik felén jelenik meg.

Basalioma

A basalioma a leggyakrabban előforduló rosszindulatú, alapsejtes bőrdaganatok egyike, amely a hám legalsó rétegéből ered.

Basedow-kór

A Basedow-kór mindkét nemnél előfordulhat, leggyakrabban azonban a 20 és 50 év közötti korosztályt érinti, a nőknél ötször nagyobb számban tapasztalható megbetegedés.

Bechterew-kór (bambusznádgerinc)

Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, amely fokozatosan halad előre. A betegség kezdeti tünetei deréktáji vagy háti fájdalom, mely elsősorban éjjel jelentkezik, reggel a hát merevsége jellemző, mely mozgásra oldódik.

Bélelzáródás

A bélelzáródás során a bélrendszer táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója szűnik meg, a belek részlegesen vagy teljesen elzáródnak. Az elzáródás a vékony- és vastagbél bármelyik szakaszán előfordulhat.