Pajzsmirigy hormonok

A pajzsmirigy két fontos hormont termel: a thyroxint (tiroxin vagy rövidítve T4) és atrijód-thyronint (trijód-tironin vagy T3).

A kész hormonok fehérjéhez kötődve a pajzsmirigysejtek raktáraiban tárolódnak. Innen a szervezet igényei szerint a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) hatására szabadulnak ki a véráramba.

A pajzsmirigy-hormonok a szervezet valamennyi sejtjének aktivitását szabályozzák. Elősegítik a sejtek oxigén felvételét, ezáltal szabályozzák a táplálék fő elemeinek (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) sejtszintű hasznosítását.

A pajzsmirigy funkció zavarai származhatnak a pajzsmirigy-hormonok túltermeléséből (hyperthyreosis) vagy éppen fordítva: a hormonok hiányából vagy alultermeléséből (hypothyreosis).

Hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés)

A vérben emelkedett fT4 és fT3 koncentrációkat látni, a TSH-szint ennek megfelelően alacsony. A betegség különböző okokból alakulhat ki, a két legfontosabb kiváltó ok:

 • Basedow-kór: egy autóimmun betegség, melyet a TSH receptora ellen termelt auto-antitest okoz. A TSH receptor a hozzá kötött antitest hatására folyamatosan aktív és szünet nélkül serkenti a pajzsmirigy-hormonok termelését és felszabadulását.
 • Autonóm adenóma: a betegséget a TSH receptorok mutációja okozza. A receptornak nincs többé szüksége TSH-ra, hogy stimulálódjon. Folyamatosan aktív állapotban van és szünet nélkül serkenti a pajzsmirigy-hormonok felszabadulását. A pajzsmirigysejtek függetlenné (autonóm) válnak a centrális TSH negatív visszacsatolástól. Az autonóm sejtek, az ún. “göbök” kialakulását jódhiány gyorsítja.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei:

 • gyors fogyás, annak ellenére, hogy az egyén étkezési szokásai nem változtak.
 • szapora szívműködés
 • emelkedett vérnyomás
 • dülledő szemek (csak Graves-Basedow-kór esetén)
 • megnagyobbodik a pajzsmirigy

Hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés)

A vérben csökkent fT4 és fT3 koncentrációkat látni, a TSH-szint ennek megfelelően magas.
A betegség különböző okokból alakulhat ki:

 • primér: leggyakrabban a Hashimoto-thyreoiditis, egy autoimmun betegség következtében
 • iatrogén: a pajzsmirigy eltávolítása vagy radiojódterápia után (például Basedow-kór vagy autonóm adenóma kezelése)
 • szekundér forma (igen ritka: a hipofízis elégtelensége és a csökkent TSH-termelés következtében)
 • terciér forma (még ritkább: a hipothalamus elégtelensége következtében)

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei:

 • hirtelen hízás, annak ellenére, hogy az egyén étkezési szokásai nem változtak
 • hajhullás és korai őszülés
 • az agy oxigénellátottsága csökken, ezért a beteg lelassul
 • depresszió
 • vérszegénység
 • fáradékonyság
 • száraz bőr
 • szívfrekvencia csökkenése
 • csont- és ízületi fájdalmak

A hormonok pótlása hormonkészítményekkel történik. Fontos, hogy a tabletta bevétele reggel, éhgyomorra, a reggeli elfogyasztása előtt legalább 30 perccel történjék, mert a thyroxin felszívódását élelmiszerek (különösen kalcium-tartalmú termékek, például tejtermékek) akadályozhatják.

Keressen rá a betegségre, melyről érdeklődik…

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.

Agyhártyagyulladás (meningitisz)

Agyhártyagyulladásnak a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedését nevezzük, amelyeket vírusok vagy baktériumok okoznak.

Alsó húgyúti fertőzés

Az alsó húgyúti fertőzés a hólyag, és a húgycső fertőzését jelenti. Jellemző tünete a gyakori vizelési inger, csípős, fájdalmas vizelés. A vizelet kellemetlen szagúvá válik, sokszor véres.

Alvászavar

Az alvás legfontosabb élettevékenységeink egyike, biztosítja szervezetünk regenerálódását, egészségünk megőrzését. Amennyiben tartósan (hetek-hónapok óta) érzékeljük alvásunk nehezítettségét, forduljunk orvoshoz.

Alzheimer kór

Az Alzheimer kór a szellemi képességek hanyatlásával járó megbetegedés, amely jellemzően 65 éves kor felett jelentkezik. A betegség idült lefolyású, kialakulásának oka ismeretlen. A beteg emlékezete, intellektuális teljesítménye egyre csökken.

Angina pectoris

A szív csökkent oxigénellátása miatt jelentkező fájdalmat nevezzük angina pectorisnak. Legnagyobb veszélye, hogy szívinfarktusban folytatódhat, így azonnali kardiológiai kivizsgálás szükséges!

Arcidegzsába (trigeminus neuralia)

Villámcsapásszerű, 1-2 másodpercig tartó éles fájdalom az arcon keresztül, mely leginkább az áramütéshez hasonlítható. A fájdalom jellemzően csak az arc egyik felén jelenik meg.

Basalioma

A basalioma a leggyakrabban előforduló rosszindulatú, alapsejtes bőrdaganatok egyike, amely a hám legalsó rétegéből ered.

Basedow-kór

A Basedow-kór mindkét nemnél előfordulhat, leggyakrabban azonban a 20 és 50 év közötti korosztályt érinti, a nőknél ötször nagyobb számban tapasztalható megbetegedés.

Bechterew-kór (bambusznádgerinc)

Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, amely fokozatosan halad előre. A betegség kezdeti tünetei deréktáji vagy háti fájdalom, mely elsősorban éjjel jelentkezik, reggel a hát merevsége jellemző, mely mozgásra oldódik.

Bélelzáródás

A bélelzáródás során a bélrendszer táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója szűnik meg, a belek részlegesen vagy teljesen elzáródnak. Az elzáródás a vékony- és vastagbél bármelyik szakaszán előfordulhat.