Lumbágó – derékfájás

Igen gyakori megbetegedés és gyakran a fájdalom erőssége miatt kifejezett mozgáskorlátozottsággal jár.

A lumbago hármas tünetegyüttese a deréktáji fájdalom, az ágyéki gerinc melletti izmok „görcse-merevsége”, és kényszertartás az ágyéki gerincen. Fájdalom gyakran hirtelen, egy rossz mozdulat, vagy nagyobb súly megemelése után alakul ki. A fájdalom erőssége az erős, mozgásképtelenséget okozótól az enyhe inkább csak bizonyos testhelyzetekben jelentkezőig terjedhet. Máskor csak a gerinc rázkódása pl. futás, vonaton utazás váltja ki.

A gerinc mozgásai beszűkülnek, a beteg nem tud előre-hátra-oldalra olyan mértékben hajolni, mint a fájdalom jelentkezése előtt.

Kialakulás oka lehet: túlsúly, hirtelen lehűlés miatti izomfájdalom, gerinc melletti izmok, gyengesége, gerinc vagy porckorongok „kopása”, csontritkulás.
Forduljon feltétlenül orvoshoz, ha 5 nap alatt nem szűnő, erős fájdalom, széklet- vizelettartási zavar, alsó végtagi gyengeség és/vagy zsibbadás, magas láz áll fenn, vagy ha a panaszok mérséklődnek, de hetekig fennállnak, megszűnnek, de bizonyos mozdulatokra ismét jelentkeznek.

Kezelést reumatológust vagy ortopéd szakember végzi.  

Keressen rá a betegségre, melyről érdeklődik…

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.

Agyhártyagyulladás (meningitisz)

Agyhártyagyulladásnak a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedését nevezzük, amelyeket vírusok vagy baktériumok okoznak.

Alsó húgyúti fertőzés

Az alsó húgyúti fertőzés a hólyag, és a húgycső fertőzését jelenti. Jellemző tünete a gyakori vizelési inger, csípős, fájdalmas vizelés. A vizelet kellemetlen szagúvá válik, sokszor véres.

Alvászavar

Az alvás legfontosabb élettevékenységeink egyike, biztosítja szervezetünk regenerálódását, egészségünk megőrzését. Amennyiben tartósan (hetek-hónapok óta) érzékeljük alvásunk nehezítettségét, forduljunk orvoshoz.

Alzheimer kór

Az Alzheimer kór a szellemi képességek hanyatlásával járó megbetegedés, amely jellemzően 65 éves kor felett jelentkezik. A betegség idült lefolyású, kialakulásának oka ismeretlen. A beteg emlékezete, intellektuális teljesítménye egyre csökken.

Angina pectoris

A szív csökkent oxigénellátása miatt jelentkező fájdalmat nevezzük angina pectorisnak. Legnagyobb veszélye, hogy szívinfarktusban folytatódhat, így azonnali kardiológiai kivizsgálás szükséges!

Arcidegzsába (trigeminus neuralia)

Villámcsapásszerű, 1-2 másodpercig tartó éles fájdalom az arcon keresztül, mely leginkább az áramütéshez hasonlítható. A fájdalom jellemzően csak az arc egyik felén jelenik meg.

Basalioma

A basalioma a leggyakrabban előforduló rosszindulatú, alapsejtes bőrdaganatok egyike, amely a hám legalsó rétegéből ered.

Basedow-kór

A Basedow-kór mindkét nemnél előfordulhat, leggyakrabban azonban a 20 és 50 év közötti korosztályt érinti, a nőknél ötször nagyobb számban tapasztalható megbetegedés.

Bechterew-kór (bambusznádgerinc)

Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, amely fokozatosan halad előre. A betegség kezdeti tünetei deréktáji vagy háti fájdalom, mely elsősorban éjjel jelentkezik, reggel a hát merevsége jellemző, mely mozgásra oldódik.

Bélelzáródás

A bélelzáródás során a bélrendszer táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója szűnik meg, a belek részlegesen vagy teljesen elzáródnak. Az elzáródás a vékony- és vastagbél bármelyik szakaszán előfordulhat.