Infarktus- szívinfarktus,

akut myokardiális infarktus

Szívinfarktusról akkor beszélünk, ha a szívizom egy része oxigénhiány miatt elhal. Oxigénhiányos állapothoz vezethet, ha egy véralvadék hirtelen elzár, vagy erősen beszűkít egy artériát a szívben.

Jellemző tünete a szegycsont mögötti fájdalom, aminek intenzitása rendkívül változatos lehet. A gyűrűsujj irányába sugárzó fájdalomtól a teljes tünetmentességig bármi előfordulhat. A fájdalom kisugározhat még a karokba, vállba, állkapocsba, fogakba, vállba, hátba, sőt a hasba is. A fájdalom jellemzően 20 pernél is tovább tart, és nitroglicerinre – a koszorúér-görccsel (angina pectoris) ellentétben – nem, vagy csak alig enyhül. A fájdalom olykor görcsös, vagy erős nyomásszerű. Társuló tünetek lehetnek: légszomj, köhögés, szédülés, eszméletvesztés, hányinger, hányás, erős izzadás, félelem, szorongás.

A szívinfarktus rizikófaktorai nagyrészt azonosak az érelmeszesedés rizikófaktoraival:

 • dohányzás,
 • magas vérnyomás,
 • zsíros étrend,
 • alacsony “jótékony” HDL-koleszterin, magas “ártó” LDL-koleszterin szintek a vérben,
 • cukorbetegség,
 • nőknél ösztrogénhiány (változókor, petefészkek eltávolítása),
 • stresszes életvitel,
 • genetikai hajlam, amit jelez, ha a családban korábban már előfordult,
 • elhízás,
 • mozgásszegény életmód,
 • horkolás miatti éjszakai légzéskimaradás,
 • hirtelen szokatlanul nagy fizikai igénybevétel. Ezért tipikus a téli hólapátolás közbeni rosszulléttel bekövetkező infarktus.

A beteg sorsa attól függ, hogy mekkora szívizomterületet ért az elhalás, ezért nagyon fontos a mielőbbi szakellátás, itt a percek is számítanak! Ha szívinfarktus tünetei jelentkeznek, és nem múlnak el 5 percen belül hívja a mentőket.

Keressen rá a betegségre, melyről érdeklődik…

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.

Agyhártyagyulladás (meningitisz)

Agyhártyagyulladásnak a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedését nevezzük, amelyeket vírusok vagy baktériumok okoznak.

Alsó húgyúti fertőzés

Az alsó húgyúti fertőzés a hólyag, és a húgycső fertőzését jelenti. Jellemző tünete a gyakori vizelési inger, csípős, fájdalmas vizelés. A vizelet kellemetlen szagúvá válik, sokszor véres.

Alvászavar

Az alvás legfontosabb élettevékenységeink egyike, biztosítja szervezetünk regenerálódását, egészségünk megőrzését. Amennyiben tartósan (hetek-hónapok óta) érzékeljük alvásunk nehezítettségét, forduljunk orvoshoz.

Alzheimer kór

Az Alzheimer kór a szellemi képességek hanyatlásával járó megbetegedés, amely jellemzően 65 éves kor felett jelentkezik. A betegség idült lefolyású, kialakulásának oka ismeretlen. A beteg emlékezete, intellektuális teljesítménye egyre csökken.

Angina pectoris

A szív csökkent oxigénellátása miatt jelentkező fájdalmat nevezzük angina pectorisnak. Legnagyobb veszélye, hogy szívinfarktusban folytatódhat, így azonnali kardiológiai kivizsgálás szükséges!

Arcidegzsába (trigeminus neuralia)

Villámcsapásszerű, 1-2 másodpercig tartó éles fájdalom az arcon keresztül, mely leginkább az áramütéshez hasonlítható. A fájdalom jellemzően csak az arc egyik felén jelenik meg.

Basalioma

A basalioma a leggyakrabban előforduló rosszindulatú, alapsejtes bőrdaganatok egyike, amely a hám legalsó rétegéből ered.

Basedow-kór

A Basedow-kór mindkét nemnél előfordulhat, leggyakrabban azonban a 20 és 50 év közötti korosztályt érinti, a nőknél ötször nagyobb számban tapasztalható megbetegedés.

Bechterew-kór (bambusznádgerinc)

Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, amely fokozatosan halad előre. A betegség kezdeti tünetei deréktáji vagy háti fájdalom, mely elsősorban éjjel jelentkezik, reggel a hát merevsége jellemző, mely mozgásra oldódik.

Bélelzáródás

A bélelzáródás során a bélrendszer táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója szűnik meg, a belek részlegesen vagy teljesen elzáródnak. Az elzáródás a vékony- és vastagbél bármelyik szakaszán előfordulhat.