Érelmeszesedés

(atherosclerosis)

Népbetegségnek számító elváltozás, mely során az ér falában kásás tapintatú meszes anyag halmozódik fel.

Érelmeszesedésre hajlamosító állapotok a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a kóros vérzsírértékek, a dohányzás, genetikai hajlam (elsőfokú rokonok között előfordult).

Az érelmeszesedés tünetei attól függnek, hogy melyik artériát szűkíti be a meszes plakk. Ha a szívet ellátó artériákat érinti, angina pectorist okozhat, végül szívinfarktushoz vezethet. Ha a lábat ellátó ereket érinti, akkor terhelésre jelentkező fájdalom jelentkezhet, súlyosabb esetben a végtag elhal. A nyaki ütőeret érintő érelmeszesedés agyi keringési zavart okozhat.

A betegségnek korai fázisban alig vannak tünetei, ilyenkor a szűrővizsgálatok fedhetik fel a jelenlétét. Ha bármely hajlamosító tényezőnél magára ismer, érdemes részt venni szűrővizsgálatainkon: stroke-szűrés, terheléses EKG, végtagi doplervizsgálat.

A betegség szív-és érrendszeri (stroke) szűréssel korán felismerésre kerülhet.

Kezelése: belgyógyász, angiológus

Kiegészítő gyógymódok: életmód terápia.

Keressen rá a betegségre, melyről érdeklődik…

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.

Agyhártyagyulladás (meningitisz)

Agyhártyagyulladásnak a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedését nevezzük, amelyeket vírusok vagy baktériumok okoznak.

Alsó húgyúti fertőzés

Az alsó húgyúti fertőzés a hólyag, és a húgycső fertőzését jelenti. Jellemző tünete a gyakori vizelési inger, csípős, fájdalmas vizelés. A vizelet kellemetlen szagúvá válik, sokszor véres.

Alvászavar

Az alvás legfontosabb élettevékenységeink egyike, biztosítja szervezetünk regenerálódását, egészségünk megőrzését. Amennyiben tartósan (hetek-hónapok óta) érzékeljük alvásunk nehezítettségét, forduljunk orvoshoz.

Alzheimer kór

Az Alzheimer kór a szellemi képességek hanyatlásával járó megbetegedés, amely jellemzően 65 éves kor felett jelentkezik. A betegség idült lefolyású, kialakulásának oka ismeretlen. A beteg emlékezete, intellektuális teljesítménye egyre csökken.

Angina pectoris

A szív csökkent oxigénellátása miatt jelentkező fájdalmat nevezzük angina pectorisnak. Legnagyobb veszélye, hogy szívinfarktusban folytatódhat, így azonnali kardiológiai kivizsgálás szükséges!

Arcidegzsába (trigeminus neuralia)

Villámcsapásszerű, 1-2 másodpercig tartó éles fájdalom az arcon keresztül, mely leginkább az áramütéshez hasonlítható. A fájdalom jellemzően csak az arc egyik felén jelenik meg.

Basalioma

A basalioma a leggyakrabban előforduló rosszindulatú, alapsejtes bőrdaganatok egyike, amely a hám legalsó rétegéből ered.

Basedow-kór

A Basedow-kór mindkét nemnél előfordulhat, leggyakrabban azonban a 20 és 50 év közötti korosztályt érinti, a nőknél ötször nagyobb számban tapasztalható megbetegedés.

Bechterew-kór (bambusznádgerinc)

Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, amely fokozatosan halad előre. A betegség kezdeti tünetei deréktáji vagy háti fájdalom, mely elsősorban éjjel jelentkezik, reggel a hát merevsége jellemző, mely mozgásra oldódik.

Bélelzáródás

A bélelzáródás során a bélrendszer táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója szűnik meg, a belek részlegesen vagy teljesen elzáródnak. Az elzáródás a vékony- és vastagbél bármelyik szakaszán előfordulhat.