Derékfájás

A lumbágó korunk egyik leggyakoribb betegsége, amely a lakosság közel 80%-át érinti. A derékfájás leggyakoribb okai a görcsös gerinckörnyéki izmok, az összenyomott porckorongok, a nem megfelelő emelés és cipekedés, gerincsérv, különböző csigolyabántalmak, valamint a gyulladásos, reumás eredetű megbetegedések.

Tanácsok:

  • Folyamatosan fennálló fájdalom esetén azonnal forduljon szakorvoshoz, különösen, ha a fájdalom kisugárzik, lábzsibbadást okoz, vagy hasi fájdalommal jár.
  • Kemény, szilárd matracon aludjon.
  • Fájdalmat csökkentő pozíciók:
    feküdjön a hátára, és térdei alá helyezzen párnát,
    feküdjön az oldalára, térdeit húzza fel, és tegyen párnát közéjük.
  • Rendszeres tornagyakorlatokkal és megfelelő sporttal (úszás, tempós séta, szobakerékpár stb.) tartsa edzésben hátizmát.
  • Figyeljen oda testtartására!

Kezelés: gyógytornász, gyógymasszőr, manuálterapeuta

Amennyiben tünetei tartósan fennállnak, forduljon reumatológus szakorvoshoz.

Keressen rá a betegségre, melyről érdeklődik…

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.

Agyhártyagyulladás (meningitisz)

Agyhártyagyulladásnak a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedését nevezzük, amelyeket vírusok vagy baktériumok okoznak.

Alsó húgyúti fertőzés

Az alsó húgyúti fertőzés a hólyag, és a húgycső fertőzését jelenti. Jellemző tünete a gyakori vizelési inger, csípős, fájdalmas vizelés. A vizelet kellemetlen szagúvá válik, sokszor véres.

Alvászavar

Az alvás legfontosabb élettevékenységeink egyike, biztosítja szervezetünk regenerálódását, egészségünk megőrzését. Amennyiben tartósan (hetek-hónapok óta) érzékeljük alvásunk nehezítettségét, forduljunk orvoshoz.

Alzheimer kór

Az Alzheimer kór a szellemi képességek hanyatlásával járó megbetegedés, amely jellemzően 65 éves kor felett jelentkezik. A betegség idült lefolyású, kialakulásának oka ismeretlen. A beteg emlékezete, intellektuális teljesítménye egyre csökken.

Angina pectoris

A szív csökkent oxigénellátása miatt jelentkező fájdalmat nevezzük angina pectorisnak. Legnagyobb veszélye, hogy szívinfarktusban folytatódhat, így azonnali kardiológiai kivizsgálás szükséges!

Arcidegzsába (trigeminus neuralia)

Villámcsapásszerű, 1-2 másodpercig tartó éles fájdalom az arcon keresztül, mely leginkább az áramütéshez hasonlítható. A fájdalom jellemzően csak az arc egyik felén jelenik meg.

Basalioma

A basalioma a leggyakrabban előforduló rosszindulatú, alapsejtes bőrdaganatok egyike, amely a hám legalsó rétegéből ered.

Basedow-kór

A Basedow-kór mindkét nemnél előfordulhat, leggyakrabban azonban a 20 és 50 év közötti korosztályt érinti, a nőknél ötször nagyobb számban tapasztalható megbetegedés.

Bechterew-kór (bambusznádgerinc)

Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, amely fokozatosan halad előre. A betegség kezdeti tünetei deréktáji vagy háti fájdalom, mely elsősorban éjjel jelentkezik, reggel a hát merevsége jellemző, mely mozgásra oldódik.

Bélelzáródás

A bélelzáródás során a bélrendszer táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója szűnik meg, a belek részlegesen vagy teljesen elzáródnak. Az elzáródás a vékony- és vastagbél bármelyik szakaszán előfordulhat.