Cukorbetegség (diabetes mellitus)

A cukorbetegség gyakran előforduló, mindkét nemet egyformán érintő anyagcsere-rendellenesség, melyet a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya okoz.

A vércukor normál értéke éhgyomri állapotban 5,8 mmol alatt van.
Étkezéseket követően a vércukor szint átmenetileg megemelkedik, de két órával később 7,0 mmol/l alatt kell, hogy legyen.

Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukor érték 7,0 mmol/l feletti, az étkezés utáni érték bármikor 11,1 mmol/l, vagy ennél magasabb.

A normál értéket meghaladó éhomi vércukorszint esetén vércukorterheléses vizsgálatot kell végezni. Ha a két órás érték meghaladja a 7 mmol/l-t, de nem éri el a 11-t, prediabetesről beszélünk, melyet szintén kezelni kell, életmódváltással és szükség esetén gyógyszerrel is.

A cukorbetegség két fő típusát különböztetjük meg…

1-es típusú betegség (inzulinfüggő diabetes mellitus)
• A betegséget az abszolút inzulinhiány okozza.
• Autoimmun betegség.
• Kezelése azonnali inzulinnal.

2-es típusú betegség (nem inzulinfüggő diabetes mellitus)
• Kezelése életmódváltással, diétával kezdődhet, ha nem túl magasak az értékek.
• Ha szükséges, antidiabetikus gyógyszerek adására kerül sor.

A életmódváltás mindkét csoportban szükséges a terápia sikeréhez

Tünetek:
• szájszárazság
• nagy mennyiségű folyadék bevitele ill. ürítése
• bőrviszketés
• elhúzódó sebgyógyulás
• visszatérő fertőzések.

Kezelés: diabetológus, dietetikus

Keressen rá a betegségre, melyről érdeklődik…

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.

Agyhártyagyulladás (meningitisz)

Agyhártyagyulladásnak a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedését nevezzük, amelyeket vírusok vagy baktériumok okoznak.

Alsó húgyúti fertőzés

Az alsó húgyúti fertőzés a hólyag, és a húgycső fertőzését jelenti. Jellemző tünete a gyakori vizelési inger, csípős, fájdalmas vizelés. A vizelet kellemetlen szagúvá válik, sokszor véres.

Alvászavar

Az alvás legfontosabb élettevékenységeink egyike, biztosítja szervezetünk regenerálódását, egészségünk megőrzését. Amennyiben tartósan (hetek-hónapok óta) érzékeljük alvásunk nehezítettségét, forduljunk orvoshoz.

Alzheimer kór

Az Alzheimer kór a szellemi képességek hanyatlásával járó megbetegedés, amely jellemzően 65 éves kor felett jelentkezik. A betegség idült lefolyású, kialakulásának oka ismeretlen. A beteg emlékezete, intellektuális teljesítménye egyre csökken.

Angina pectoris

A szív csökkent oxigénellátása miatt jelentkező fájdalmat nevezzük angina pectorisnak. Legnagyobb veszélye, hogy szívinfarktusban folytatódhat, így azonnali kardiológiai kivizsgálás szükséges!

Arcidegzsába (trigeminus neuralia)

Villámcsapásszerű, 1-2 másodpercig tartó éles fájdalom az arcon keresztül, mely leginkább az áramütéshez hasonlítható. A fájdalom jellemzően csak az arc egyik felén jelenik meg.

Basalioma

A basalioma a leggyakrabban előforduló rosszindulatú, alapsejtes bőrdaganatok egyike, amely a hám legalsó rétegéből ered.

Basedow-kór

A Basedow-kór mindkét nemnél előfordulhat, leggyakrabban azonban a 20 és 50 év közötti korosztályt érinti, a nőknél ötször nagyobb számban tapasztalható megbetegedés.

Bechterew-kór (bambusznádgerinc)

Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, amely fokozatosan halad előre. A betegség kezdeti tünetei deréktáji vagy háti fájdalom, mely elsősorban éjjel jelentkezik, reggel a hát merevsége jellemző, mely mozgásra oldódik.

Bélelzáródás

A bélelzáródás során a bélrendszer táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója szűnik meg, a belek részlegesen vagy teljesen elzáródnak. Az elzáródás a vékony- és vastagbél bármelyik szakaszán előfordulhat.