Csontritkulás (osteoporosis)

A csontritkulás a csont minőségi és mennyiségi változását jelenti, mely során a csont szerkezete gyengül, károsodik. Ásványi- és szerves anyagokból egyaránt kevesebb lesz a csontban, csökken annak sűrűsége ill. tömege.

Jellemzően a nőket érintő megbetegedés, melynek előfordulása a változókor után, az ösztrogén szint csökkenésével egyre gyakrabban jelentkezik. A férfiak esetén a nemi hormonok termelődésének csökkenésével szintén lelassul a csontképződés folyamata, így a végeredmény náluk is hasonló, mint a nőknél.

A csontritkulás népbetegség, hatására halmozottan fordulhat elő csonttörés (pl. combnyaktörés, csigolyatörés stb.)
A betegség megfelelő táplálkozással és mindenekelőtt rendszeres testmozgással megelőzhető, illetve kialakulása jelentősen késleltethető.

A nőket hamarabb érintő, férfiaknál kb. 15 évvel később alakul ki, kivéve ha rizikót növelő gyógyszeres kezelés alatt állt.
Kezdeti stádiumban nem okoz panaszokat, mire érezni lehet, már csak maradványtünetekkel kezelhető, pl. csigolyakompresszió, ezért érdemes denzitometriás vizsgálaton részt venni. Először a menopauza után három évvel.

Kezelés: reumatológus

Keressen rá a betegségre, melyről érdeklődik…

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.

Agyhártyagyulladás (meningitisz)

Agyhártyagyulladásnak a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedését nevezzük, amelyeket vírusok vagy baktériumok okoznak.

Alsó húgyúti fertőzés

Az alsó húgyúti fertőzés a hólyag, és a húgycső fertőzését jelenti. Jellemző tünete a gyakori vizelési inger, csípős, fájdalmas vizelés. A vizelet kellemetlen szagúvá válik, sokszor véres.

Alvászavar

Az alvás legfontosabb élettevékenységeink egyike, biztosítja szervezetünk regenerálódását, egészségünk megőrzését. Amennyiben tartósan (hetek-hónapok óta) érzékeljük alvásunk nehezítettségét, forduljunk orvoshoz.

Alzheimer kór

Az Alzheimer kór a szellemi képességek hanyatlásával járó megbetegedés, amely jellemzően 65 éves kor felett jelentkezik. A betegség idült lefolyású, kialakulásának oka ismeretlen. A beteg emlékezete, intellektuális teljesítménye egyre csökken.

Angina pectoris

A szív csökkent oxigénellátása miatt jelentkező fájdalmat nevezzük angina pectorisnak. Legnagyobb veszélye, hogy szívinfarktusban folytatódhat, így azonnali kardiológiai kivizsgálás szükséges!

Arcidegzsába (trigeminus neuralia)

Villámcsapásszerű, 1-2 másodpercig tartó éles fájdalom az arcon keresztül, mely leginkább az áramütéshez hasonlítható. A fájdalom jellemzően csak az arc egyik felén jelenik meg.

Basalioma

A basalioma a leggyakrabban előforduló rosszindulatú, alapsejtes bőrdaganatok egyike, amely a hám legalsó rétegéből ered.

Basedow-kór

A Basedow-kór mindkét nemnél előfordulhat, leggyakrabban azonban a 20 és 50 év közötti korosztályt érinti, a nőknél ötször nagyobb számban tapasztalható megbetegedés.

Bechterew-kór (bambusznádgerinc)

Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, amely fokozatosan halad előre. A betegség kezdeti tünetei deréktáji vagy háti fájdalom, mely elsősorban éjjel jelentkezik, reggel a hát merevsége jellemző, mely mozgásra oldódik.

Bélelzáródás

A bélelzáródás során a bélrendszer táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója szűnik meg, a belek részlegesen vagy teljesen elzáródnak. Az elzáródás a vékony- és vastagbél bármelyik szakaszán előfordulhat.