A Kultúrpart életmód rovatában ezentúl időről-időre kiválasztunk egy egészségmegőrzéssel kapcsolatos témát, amellyel kiemelten foglalkozunk, és ebben a DIMENZIÓ Egészségközpont szakemberei segítenek nekünk. Áprilisban a szem egészségére koncentrálunk. Cikksorozatunk első részében a szemészeti szűrés fontosságáról beszélgettünk Dr. Mihályi Éva szemészorvossal.

Miből áll a szemvizsgálat?

Akinek nincsenek panaszai, azoknak is körülbelül kétévente érdemes egy rutin szemvizsgálatra elmenniük, ami - mint megtudtuk - a következőkből áll: először is az orvos kifaggatja a beteget arról, milyen belgyógyászati betegségei vannak, milyen szemműtéteken esett már át, és, hogy nála, illetve családjában milyen szembetegségek fordultak elő. Már ebből is kap egy képet az orvos, hiszen sajnos vannak szembetegségek – mint például a zöldhályog -, amiről következő cikkünkben részletesebben fogunk szólni -, amelyek öröklődhetnek.

A refrakció mérővel a szem fénytörési hibáját állapítja meg az orvos, illetve azt, hogy cilinderes szemüveg kell-e a betegnek. A fénytörési hiba mértéke dönti el, hogy hány dioptriás, mínuszos vagy pluszos szemüveget kapunk-e. A cilinder pedig a szemüveg egyedi csiszolását jelenti, amire akkor van szükség, ha a szaruhártya alakja nem a szabályos gömbfelszín felé közelít, hanem kissé benyomódott gömbre hasonlít. Ezt az eltérést is egyébként ugyanúgy dioptriában számolják. Cilinderes szemüveget ritkán kap olyan felnőtt, akinek azelőtt soha nem volt rá szüksége, de létezik olyan betegség, mely során a szaruhártya fokozatosan kezd kicsúcsosodni. Mivel az agy a torz képet is képes átalakítani, előfordulhat, hogy a beteg eleinte a cilinderes szemüvegen keresztül fogja hepehupásnak, furcsának látni környezetét. Akár hetekre is szükség lehet, hogy a szemüveggel korrigált tökéletes képet, az agy is tökéletesnek lássa.

A gépi vizsgálatokon túl persze a falon lévő, vagy manapság inkább már falra vetített ábrák elolvastatásával szűri le a szemész, hogy milyen típusú és erősségű szemüveglencsére, vagy kontaktlencsére van szükségünk egyik, illetve másik szemünkön. Ez az a mindenki számára jól ismert rész, amikor a vizsgált betegnek felváltva egyik, majd másik szemének az eltakarásával kell olvasni, és a szemei előtt addig-addig cserélgetik a lencséket, amíg a látóélesség teljessé nem válik, vagyis tippelés helyett olvasni tudja az ábrákat.

Külön szemvizsgáló tábla van azoknak, akiknek már gondjuk akad a keresztrejtvényfejtéssel, újságolvasással, vagy épp a számítógép betűinek elolvasásával. Ez egyébként akkor következik be, amikor a szem alkalmazkodóképessége az idő előre haladtával már leromlik annyira, hogy az már nem képes azt a körülbelül háromdioptriányi különbséget áthidalni, ami a közel és távol látás között szükséges. Régebben az olyan betegeknek, akik távolra sem láttak élesen, majd a közeli, kis betűk olvasásával is gondjuk lett, a bifokális lencséket ajánlották, amin fölül kellett kinézni, ha messzire, és alul, ha közelre akart látni az ember. A gond akkor keletkezett, amikor bejött a képbe a számítógépes monitor, ami nincs messze, de nincs közel sem, hanem a kettő között, és amúgy is nehéz lenne a bifokális lencse alsó felén keresztül vizslatni a képernyőt. Mihályi doktornő elmondta, hogy ma már úgynevezett progresszív, vagy multifokális lencséket gyártanak, aminek láthatatlanul változik felülről lefelé a dioptriája.

Amikor a szem más betegségekről árulkodik

A látóideg állapotát méri az úgynevezett fúziós frekvencia-mérő. Ez egy vibráló fényt bocsát ki, ami egyre nagyobb frekvenciával vibrál, mígnem már folyamatosnak látjuk a fényét. Aki azonban már akkor is folyamatosnak látja, amikor más még szakaszosnak, annak látóideg problémája van. Az ilyen betegek látóélessége csökken, olvasni sem tudnak, mert összefolynak szemük előtt a sorok - magyarázza a DIMENZIÓ szakértője. Ennek a tünetnek a hátterében sokszor a szervezet nikotin és alkoholmérgezése áll. Egy bizonyos szinten túl ugyanis a máj már nem tudja méregteleníteni a szervezetet, és a szabadon keringő mérgek az idegeket – így a látóideget – is rombolják. Életmódváltással és vitaminok – főleg B-vitamin – szedésével mindez még visszafordítható.

A szemfenék vizsgálatával is kimutathatók olyan megbetegedések, amik nem feltétlen közvetlenül a szemet érintik. Mivel a szemfenék ereinek állapotából az egész szervezet ereinek állapotára is lehet következtetni, sokszor már ez a vizsgálat is megmutatja, ha valaki magas vérnyomás-betegségben, vagy cukorbetegségben szenved. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy a szemész a szemfenék-vizsgálatkor előbb észreveszi, hogy cukorbetegségben szenved a páciens, mint ahogy maga a beteg érzékelné, hogy baj van.

Míg egy viszonylag egészséges embernek, akinek nincs, vagy nem túl erős a szemüvege, elég körülbelül kétévente kontrollra járnia, addig a magas vérnyomásosoknak, cukorbetegeknek, akinek a családjában zöldhályog már előfordult, vagy már megállapították nála a zöldhályogot, azoknak természetesen sokkal gyakrabban kell megnézetnie a szemét, évente, vagy még gyakrabban.

Figyeljünk a gyerekekre!

Nagyon oda kell figyelni a gyerekekre is, rendkívül fontos, hogy ők időben megkaphassák a nekik megfelelő szemüveget. Mihályi doktornő elmagyarázta, hogy minden gyerek úgy születik, hogy pluszos üveg kellene a szeme elé, de a szem alkalmazkodó képessége olyan nagy, hogy ezt játszva legyőzi. Amikorra a növekedés megáll, akkorra a szemnövekedés is megáll. Ideális esetben ekkorra ez a néhány dioptria pont eltűnik.

Cikksorozatunk következő részében olyan vizsgálatokkal - a térlátás, a látótér és a szemnyomás vizsgálatával - foglalkozunk, amelyek nagyon fontosak bizonyos betegségek kiszűrésének szempontjából.