Fáradt? Aluszékony? Ideges?

A szerteágazó tünetek miatt a pajzsmirigy betegségei sok esetben nem, vagy csak későn kerülnek felismerésre. A betegek sok esetben okolhatják a fokozott stresszt, a mozgás hiányát, az egészségtelen táplálkozást, a kevés alvást.

fáradtságA pajzsmirigy működésében keletkezett zavarok sok esetben megtévesztők lehetnek. Napjaink jellemző népbetegségeinek hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működésének zavara áll. Ilyen tünetek lehetnek például a szívritmuszavarok, a magas koleszterinszint, a lelki panaszok (pánik tünetek, depresszió), elhízás. A szülések 10-17%-ában a szülést követően 2-6 hónap múlva pajzsmirigygyulladás alakul ki, amelynek jellegzetes, sokrétű tüneteit ritkán észlelik: erős szívdobogás, idegesség, gyengeség, kimerültség testsúly-növekedés, elhízás, hajhullás a leggyakoribb jelek. A pajzsmirigy betegségei gyakori okai a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruáció zavaroknak.

pajzsmirigyA pajzsmirigy hormon túltermelését több tényező okozhatja, úgy, mint göbös struma, autoimmun eredetű, ún. Graves-Basedow kór, valamint átmeneti túlműködést okozhat pajzsmirigygyulladás fellángolása. A betegség tünetei eredettől függetlenül hasonlóak: remegés, feszültség, meleg intolerancia, fogyás, szívdobogásérzés, szapora pulzus, gyengeség, melyhez társulhatnak szemtünetek, szívritmus-zavar, nőknél vérzészavar, illetve nyaki panaszok, struma jelentkezése, illetve megnövekedése is.

Sok esetben hasonló panaszok fordulnak elő pajzsmirigybetegség nélkül ideges embereknél.

A megbetegedés öregeknél nem típusos tünetekkel, gyakran szívritmus-zavar formájában jelentkezik.

Kórismézésben a részletes kórtörténeten kívül laborvizsgálatok (a pajzsmirigyhormon szintek mérése), a pajzsmirigy ultrahangos, és izotópos vizsgálata szükségesek, melyek szükség esetén kiegészíthetők az antitestek vizsgálatával, valamint a pajzsmirigy cytológiai vizsgálatával.

A felismert pajzsmirigy túlműködés gyógykezelésében gyógyszeres, sebészi, vagy jódizotópos lehetőség választható.

pajzsmirigy kezelésA pajzsmirigyhormonok hiánya, vagy csökkent szintje esetén meglassul az anyagcsere, csökken egyes szervek működése, hanyatlanak a szellemi funkciók, aluszékonyság, vizenyőképződés, vérszegénység alakul ki.
A pajzsmirigy elégtelenség felismerésében a jellegzetes panaszok, tünetek mellett a hormonhiányt jelző laboratóriumi vizsgálatok segítenek, melyeket szükség esetén speciális (antitest, cytológiai, izotópos, ultrahangos) vizsgálatokkal egészítenek ki.

gyógykezelés szintetikus úton előállított, pontosan adagolható tablettás hormonkészítménnyel történik, melynek adagja pontosan igazítható a beteg szükségletéhez.