Ki szeret orvoshoz járni? Pláne, ha úgy érzi, nincs semmi baja. Pedig ahhoz, hogy minél tovább megőrizzük egészségünket, nem csak akkor kell gondolnunk rá, amikor már betegek vagyunk. Az egészségtudatosságról szóló cikksorozatunk aktuális részében dr. Hovanecz Anikót, a DIMENZIÓ Egészségközpont belgyógyász -gasztroenterológus szakorvosát kérdeztük a szűrővizsgálatok fontosságáról.

Kiábrándító statisztika

A DIMENZIÓ szakembere rémisztő adatokkal indította a beszélgetést. Magyarországon a halálozás 54 százaléka szív és érrendszeri-, keringési betegségekből adódik, második helyen áll a rákos betegségek okozta halálozás 27 százalékkal és ezt követi az emésztőszervi betegségekből adódó halálozás, mely területen főleg a májbetegségek emelhetők ki. A szomorú az, hogy a végzetes kimenetel gyakran elkerülhető lenne, ha idejében kiderülnének a betegségek. Márpedig amíg nem szokunk rá, hogy rendszeresen eljárjunk az egészségügyi szűrésekre, ezek a betegségek rejtve maradnak beteg és orvos előtt egyaránt. Amikor meg kitudódik a baj, lehet, hogy már késő.

„A szűrővizsgálatok azért nagyon fontosak - mondja a doktornő -, mert sok olyan kóros állapot létezik, ami betegséghez vezet, de az illető még nem érzékel tüneteket. Ilyen lehet például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterin, hogy csak a leggyakoribbakat említsem.”

A szemészeti szűrés fontosságáról korábban már beszéltünk, illetve bemutattuk a  széles körben egyelőre kevésbé ismert és használt, komplex szűrésre alkalmas hőtérképes prediagnosztikai rendszert is. További nagyon fontos területei a szűrésnek az úgynevezett cerebrovaszkuláris, azaz agyi- és szív-érrendszeri szűrés és az emésztőszervrendszeri szűrés. Sajnos az agyi érkatasztrófák előfordulása Magyarországon nagyon magas, ráadásul ez egy tartós állapotromlással járó betegség. A DIMENZIÓ Egészségközpont Vécsey utcai rendelőjében végzett szűrésnek szerves része a nyaki nagyér ultrahangos duplex vizsgálata, ami már korai stádiumban kimutatja az érfalbeli eltéréseket.

"A koleszterinnek az úgynevezett LDL frakciója az érfalban rakódik le, ez az első lépése az érelmeszesedés kialakulásának. Ha nem ismerjük fel időben ezt az állapotot, ezt követi az úgynevezett plakk képződés, ami már egy definitív elváltozás az érfalban. Erre rárakódnak a vérlemezkék, vérrögök alakulhatnak ki, ami elzáródást okozhat helyileg illetve leszakadhat és embólia formájában elzárhatja az agyi ereket. Ekkor kialakul az agyi érkatasztrófa, aminek bénulás, beszédzavar, esetleg halál is lehet a következménye. Kezdeti stádiumban mindez megállítható." - magyarázza dr. Hovanecz Anikó, miközben a teljesen fájdalommentesen végezhető vizsgálat menetét mutatja.

Karrier vs egészség?

A hasi ultrahangot, laborvizsgálatot, széklet -és vérvizsgálatot tartalmazó emésztőszervi, onkológiai szűrés rendszeres elvégeztetésével is valószínűleg jócskán lehetne lefaragni a cikk elején elmondott szomorú statisztikák számaiból.

Mint, ahogy rengeteg olyan betegség is megelőzhető lehetne, amely a mai rohanó életmódból, a munkahelyen minket ért stresszből adódik. Persze mindenki hajt a jobb fizetésre, jobb pozíciókra, de azt ritkán kalkuláljuk be, hogy a jobb pozíció több felelőséggel, munkával, stresszel is jár, aminek, ha nem figyelünk oda, az egészségünk látja kárát. A DIMENZIÓ-nál létezik egy vezetők számára kialakított top menedzser-szűrés, amely során széleskörű vizsgálat történik a rizikófaktorok és az esetleg tünetmentesen már jelenlévő betegségek, kóros állapotok felderítésére. A szűrés tartalmaz többek között kiterjesztett laborvizsgálatot, nyaki nagyér -és hasi ultrahang vizsgálatot, szív ultrahangot, szükség esetén terheléses EKG-t, belgyógyászati, ideggyógyászati, szemészeti és egyéb szakorvosi vizsgálatokat.

A szűrések végén, az állapotfelmérést kiegészítik a vizsgálatok eredményével, aminek alapján születik egy olyan összefoglaló értékelés, amely jelzi a páciens számára, hogy milyen már kialakult, vagy betegséghez vezető kóros állapotai vannak és mik a további teendők. "Minden szűrésnek az a célja, hogy személyre szabottan tudjunk tanácsot adni, hogy a pácienseket a további orvosi vizsgálatokra célirányosan irányíthassuk, valamint követni tudjuk pácienseink állapotát. Mivel a stressz önálló rizikófaktor, stresszoldásra is kínálunk lehetőséget. A DIMENZIÓ Egészségközpontban jógaórákat is tartunk és masszázsra is van lehetőség." - mondja a doktornő.

Érdemes korán kezdeni, rendszeresen csinálni

Kérdésünkre, hogy mikortól érdemes szűrésekre járni, elmondja, hogy gyakorlatilag 20 éves kor felett már nyugodtan elkezdheti felmérni mindenki a rizikófaktorait, hiszen akár a nem megfelelő életmódból, vagy akár sokakat érintő a túlsúlyból adódóan sajnos egyre több eltéréssel találkoznak az orvosok már fiatal korban is. Ha évente megfordulunk egy-egy fontos szűrésen, akkor nem sikkadhat el semmilyen probléma. Ezt persze sokan tudjuk elméletben, a gyakorlatban azonban mégsem jutunk el kellő gyakorisággal a szűrésekre.

Amikor megkérdeztük dr. Hovanecz Anikót arról, hogy milyen tapasztalatai vannak az egészségtudatos, megelőző attitűddel kapcsolatban, elmondta, hogy szerencsére az a pácienskör, akivel ő a DIMENZIÓ Egészségközponton keresztül kapcsolatban van, eléggé egészségtudatos. "Amikor 1998-ban megalakult a DIMENZIÓ Egészségpénztár már rögtön, egyedülállóan szűrőprogramokat kínált a tagoknak. Ebből adódóan van egy olyan nem kis létszámú réteg, akik 1998 óta rendszeresen szűretik magukat, így a kialakult problémákat időben tudtuk felfedezni, kezelni, és sokan végrehajtották azokat az életmódbeli változtatásokat, amiket tanácsoltunk."

Természetesen mindig vannak, akik nehezebben tartják be az orvos tanácsait – teszi hozzá -, de egyre több olyan pácienssel találkoznak, akik úgy jelennek meg a rendelőben, hogy: "nincs semmi bajom, csak szeretnék képet kapni az egészségi állapotomról." Ha az ilyen tudatos és aktív hozzáállás lenne a jellemző, az bizonyára a lehangoló statisztikákon is változtatna.