Uroflowmetria (vizeletáramlás mérés)
A teljesen fájdalommentes és gyors vizsgálat segítségével könnyen kivizsgálhatóak a vizeletürítési panaszok. A vizelési problémákat okozhatják prosztata-megbetegedések, továbbá számos egyéb betegség is, pl. húgycső betegségek, gyenge hólyagizomzat stb.

A vizsgálat során a vizelet áramlási sebességét elektronikus úton határozzuk meg. A mérés során a páciensnek egy tölcsérszerű edénybe kell vizeletét ürítenie, ez alatt az eszköz rögzíti a vizelés idejét, a vizelet áramlásának sebességét (ml/s), a maximális és az átlagos áramlást. A vizsgálatkor el kell mondani a szakorvosnak, hogy tapasztaltunk-e (zavartságból, szégyenlősségből adódó) eltérést a szokásos vizeléshez képest, ez ugyanis erőlködést, vagy vizelet-visszatartást is okozhat, jelentősen befolyásolva ezzel a vizsgálat pontosságát.

A vizsgálatkor figyelembe kell venni a páciens életkorát is, hiszen a kor előre haladtával az áramlási sebesség csökken.

Fontos, hogy a páciens vizsgálatra telt hólyaggal érkezzen, célszerű a vizsgálatot megelőzően legalább fél liternyi folyadékot fogyasztani.