Tudjon meg mindent a magasvérnyomás-betegségről!

Magyarországon a magas vérnyomás az egyik leggyakoribb népbetegség, mely a felnőtt lakosság nagy részét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Gyakran fáj a feje? Szédül? Ingerlékeny? Látászavara van? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszol, mindenképpen javasolt a kivizsgálás! Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha konzekvensen 140/90 Hgmm feletti vérnyomás értékeket mérünk a beteg korától és nemétől függetlenül.

Tudta-e, hogy a hipertónia, amennyiben nem kezelik megfelelően, súlyos szövődmények kialakulásához vezet (pl. szívinfarktus, érelmeszesedés, agyvérzés stb…)? A magasvérnyomás-betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a vérnyomás-értékek a normál szintre csökkenthetőek, aminek következtében a kialakult panaszok enyhülnek, és a súlyos szövődmények is elkerülhetőek.

Ön mikor ellenőrizte vérnyomását? A hipertónia gyakran nem okoz panaszokat, ezért sokszor nem ismerik fel a betegséget! Éppen ezért mindenkinek javasolt a vérnyomás rendszeres ellenőrzése!

Mi a hipertónia?

A hipertónia, avagy a magasvérnyomás betegség olyan állapot, amelyben megnövekszik a nyomás a vért szállító erek falán belül. A vérnyomás normál értékének felső határa nyugalmi állapotban felnőtt embernél mérve 140/90 Hgmm. Az első, szisztolés érték a szív összehúzódásakor; a második diasztolés érték a szív két összehúzódás közötti, elernyedt állapotában mutatja a vérnyomás értékét a verőerekben.

Mi okozza a hipertóniát?

Az erek falán belül a nyomást a szív pumpatevékenysége, valamint a verőerek rugalmasságával összefüggő ellenállása határozza meg. Ezeken keresztül a normális vérnyomás fenntartását a szervezet nagyon összetett szabályozórendszer segítségével valósítja meg, amelynek meghibásodása hipertóniához vezet. Sajnos a hiba oka a legtöbb esetben nem ismert, de összefüggésben lehet genetikai tényezőkkel, helytelen életmóddal (testmozgás hiánya, stressz, túlzott zsírbevitel, mértéken felüli sófogyasztás).

Mit okoz a hipertónia?

A megemelkedett nyomás károsítja az erek falát. Ez idővel súlyos következményekkel jár, fokozott kockázatot jelent a szívbetegségek előfordulásának, agyi érkatasztrófák, vesekárosodás és egyéb érrendszeri betegségek kialakulásának szempontjából. Hipertónia fennállása esetén az említett betegségek kialakulásában további jelentős kockázatot jelent a dohányzás, az emelkedett vérkoleszterin-szint, túlzott alkoholfogyasztás, elhízás, cukorbetegség.

Miért veszélyes betegség a hipertónia?

Mivel a betegség kezdetben panaszt nem okoz, ezért következményei alattomosan, évek alatt fejlődnek ki. Akkor viszont hirtelen, gyakran végzetes egészségkárosodás jelentkezik.

Hogyan ismerjük fel a hipertóniát?

A hipertónia nagy százalékban tünetmentes, ezért fontos a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés. A magasvérnyomás betegség diagnózisának felállításához több, különböző időpontban és élethelyzetben mért, a normál értéknél emelkedettebb vérnyomásérték észlelése szükséges. Az otthoni mérések során emelkedett vérnyomásértékek megfigyelése esetén minden esetben háziorvoshoz kell fordulni, aki a szükséges vizsgálatok elvégzése, egyéb rizikófaktorok feltérképezése, valamint az értékek emelkedésének mértéke alapján dönt a további teendőkről.

Hogyan kezelhető a hipertónia?

Rendkívül fontos az életmód megváltoztatása, hiszen bizonyos esetekben a magasvérnyomás csökkenthető a fogyással, rendszeres testmozgással, egészséges diéta tartásával, kevesebb alkohol és só fogyasztásával. Ha szükséges, gyógyszeres kezeléssel beavatkozni. A gyógyszeres terápia folyamatos gyógyszerszedést jelent, amit akkor sem szabad abbahagyni, ha a vérnyomásértékek normalizálódtak. A kezelés módosítását csak orvos végezheti.

A rendszeres ellenőrzés a gyógyszerszedés mellett is szükséges.

A szedett gyógyszer nevét mindig meg kell jegyezni, egyéb orvosi beavatkozás esetén a hipertóniáról, valamint a terápiáról tájékoztatni kell a beavatkozást végző orvost.