Életkor szerint a következő vizsgálatok javasoltak:

szemészeti vizsgálatIdeális lenne, ha minden újszülött átesne élete első szemészeti vizsgálatán, mert számos elváltozás a szem elülső szegmentjének megtekintésével nem fedezhető fel, tehát sem a szülő, sem a gyermekorvos vagy a védőnő nem ismerheti fel, noha kezelésre lenne szükség (pl. veleszületett szürkehályog, szemfenéki elváltozások).
Mindenképpen mutassuk meg szemész szakorvosnak a gyermeket, ha külsőleg látható eltérést észlelünk a gyermek szemén, ha kancsalságot tapasztalunk.

Figyelem

A kancsalság minden életkorban kóros, gyakran organikus szembetegség tünete, azért fordul kancsal helyzetbe a szem, mert a páciens nem lát jól! Ha teljesen tünetmentes a gyermek, 10 -12 hónapos kora között lássa szemorvos, különösen fontos ez azokban a családokban, ahol örökölhető szembetegségek fordulnak elő (pl. kancsalság, tompalátás).
2-3 éves kor között szükséges az újabb vizsgálat, majd iskoláskor előtt a következő.

Az iskolában a védőnők vagy a gyermekorvosok évente végeznek látásvizsgálatot, ha eltérést tapasztalnak, beutalják szakorvosi vizsgálatra a gyermeket.
Amikor a kamaszkor lezajlik, szemészeti szempontból viszonylag eseménytelen életkor következik. Természetesen a fiatal felnőttkornak is megvannak a maga problémái, a sok tanulás, a számítógép használata számos tünetet okozhat (pl. fejfájás, szemfájdalom) abban az esetben, ha valamilyen rejtett, addig felfedezésre nem került elváltozása van a páciensnek. Ilyen pl. a korrigálatlan fénytörési hiba, a rejtett kancsalság.

40 éves kor körül  általában az első olvasó szemüveg elkészíttetésére is sort kell kerítenünk. Javaslom, hogy a szemüveg felírását  szemorvosi vizsgálathoz kapcsoljuk, ebben az életkorban a glaucoma vagy zöldhályog már reális veszély, különösen azoknál, akinek a felmenői között van glaucomás.   A szemorvos javaslata szerinti időpontban, de legalább 2-3 évenként akkor is vizsgáltassuk meg magunkat, ha nem tapasztalunk semmilyen tünetet.
Gyakran fordul elő, hogy egyes belgyógyászati betegségek gyanúja a szemfenék vizsgálat alapján merül fel.

A szemészeti vizsgálat semmiféle kellemetlenséggel nem jár, éljünk vele minél többen!