Nyár = szabadság
Napfény, víz és a többi kellék ...
A mindennapok monotóniájából kiszakadva, testi-szellemi regenerálódásunk fontos kellékei, de meggondolatlan “élvezetük” veszélyeket is rejt magában. A nyári időszakban több időt töltünk napon, fürdőzéssel, melynek komoly hatásai lehetnek ...

Fertőzések, gyulladások

A nyári időszakban több időt töltünk fürdőzéssel. Ez sok esetben hozzájárul a hüvelygyulladások elszaporodásával. A köznyelvben csak „fehérfolyásként” emlegetett megbetegedésnek alapvetően két oka van.

A korokozó majdnem mindig gomba. A tünetek nagyon jellemzőek: bő darabos (túrós) folyás. Égő viszkető érzés a hüvelyben, illetve a szeméremtájon. A tünetek az idő múlásával egyre erőteljesebbek.
Mindenképpen szükséges minél hamarabb szakemberhez fordulni és egyben a partnert is kezelni (még akkor is, ha nincs látható jele), hogy ne történjen visszafertőzés.

A hüvelygyulladás gyakoribb formája, mikor a szervezetben, jelen esetben, a hüvelyben normálisan is előforduló korokozók, elszaporodása okozza a megbetegedést. Ilyenkor az első lépés a hüvely normál flóráját alkotó ún. döderlein bacilusok pusztulása, amit sokszor a strandolás vált ki. Az egészséges hüvelyt ez a flóra védi az egyéb fertőzésektől, illetve a normálisan is jelenlévő korokozók elszaporodásától. A védőmechanizmus pusztulása könnyen maga után vonja a jelenlévő korokozók elszaporodását. Ennek tünetei kevésbé jellemzőek. Bővebbé válik a hüvelyi folyás, mely tejszerű, enyhe discomfort érzés jelentkezik a hüvelyben, fájdalmas lehet a közösülés, érzékeny a hüvelybemenet. A tünetek maguktól is hol erősebbek, hol gyengülnek, akár meg is szűnhetnek. Ez magyarázza, hogy a beteg nem mindig fordul orvoshoz. Tanácsunk azonban ebben az esetben is egyértelmű: mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni.

Nyári veszélyek - az urológus szemszögéből

urológusSzabadság, napfény, kánikula, vízpart ... A mindennapok monotóniájából kiszakadva, testi-szellemi regenerálódásunk fontos kellékei, de meggondolatlan “élvezetük” veszélyeket is rejt magában.
A kialakuló problémák egy részével az urológust kell felkeresnünk.

Ezek közül a legfontosabbak az alsó húgyúti fertőzések (húgyhólyag gyulladás).
Jellemző tünetek: kínzó vizelési inger, kis mennyiségű vizelet ürítések fájdalommal, zavaros, néha véres vizelet, hőemelkedés, ritkán 38 fok fölötti láz.

“Felfáztam” - intézi el a betegek többsége a tünetegyüttest egyben betegség okát is megjelölve. Valóban lehet szerepe a betegség kialakulásában a hosszabb ideig nedves fürdőruhában üldögélésnek - de fontos tisztában lennünk néhány egyéb ténnyel is: a betegség okozója legtöbbször az Escherichia coli nevű baktérium, mely az úgynevezett “bélbaktériumok” közé tartozik és normálisan is kimutatható a végbélnyílás környékén, néha alacsony csíraszámban a hüvelyben is, ez nem jelent betegséget. A szervezet ellenállóképességének változása esetén ez a baktérium a rövid női húgycsövön át bejuthat a húgyhólyagba és ott a nyálkahártyához kapcsolódva indítja el a fenti tünetekkel járó gyulladásos folyamatot. Az ellenállóképesség csökkenésében az említett “felfázás”-on kívül fontos tényező lehet nőgyógyászati eltérés, fokozott szexuális aktivitás, hüvelytampon kritikátlan használata (fürdés), nem elégséges folyadékbevitel következtében “töményebb” vizelet, stb... És a szexuális úton átvihető betegségekről (STD) sem szabad megfeledkeznünk, bár ezek kezelése a bőrgyógyászat területe, de lehetnek húgyúti tünetek is.

Szintén nyáron gyakoribb a vesekövek előfordulása. Ennek okai között is szerepel egy könnyen kivédhető tényező: a leggyakoribb kőalkotó vegyületek anyagcsere végtermékként ürülnek a vizeletünkkel. Ha a napi vizeletmennyiség kevesebb akkor ez az adott anyagra nézve töményebb oldatnak tekinthető, melyben magától megindulhat kristályosodás és ezek a kristályok viszonylag rövid idő alatt akkora halmazzá kapcsolódhatnak össze, melynek kiürítése már panaszokkal jár.

Kánikulában, de klímás helyiségben is jelentős mennyiségű folyadék távozhat a szervezetünkből verejtékezéssel, légzési párologtatással és ez is lehet oka a vizelet koncentrálódásának. Fogyasszunk annyi folyadékot (elsődlegesen vizet, gyümölcsteákat de hígabb alkoholos italokról - sör, fröccs - sem kell lemondani), hogy a napi vizeletmennyiség elérje a 1,5 litert. Mivel ezt nem akarjuk méregetni jó tudni, hogy egy átlagos ürítési porció 2-3 dl, tehát napi 5-6-szori ürítésre javasolt beállítani magunkat.

Prosztataszűrés

A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb tumoros betegsége. Idejében, azaz még a tünetek megmutatkozása előtt felfedezve jól gyógyítható, ezért nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak.

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél bármikor kialakulhat, és kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre inkább növekszik. A teljes gyógyulást kizárólag a korai felismerés biztosíthatja. Anatómiai adottságok miatt nincs mód arra, hogy a korai felismerést valamiféle önvizsgálati módszerrel segítsük elő. Míg nőknél az emlőrák csomót képez - amelyet e szervek időszakos gondos áttapintása során maga az érintett személy is észlelhet, és orvoshoz fordulhat -, a prosztata vonatkozásában ilyen önvizsgálati módszerrel nem rendelkezünk.

Ezért ajánlott, hogy minden 50 évesnél idősebb, vagy terhelő anamnézis (apa, idősebb fiútestvér) esetében 45 év feletti férfi évente egy alkalommal részt vegyen prosztataszűrésen, mert, előfordulhat, hogy hordoz már magában a betegséget, ami még nem okoz panaszt.

Betegség pontos oka nem ismert, hátterében több tényező szerepe is kimutatható. A genetikai okokra a halmozott családi előfordulás utal. Az első kromoszóma egyik génjének hibája kedvez a betegség kialakulásának. Az életkor az egyik legfontosabb rizikótényező, a korral nő a kockázat is.

A hormonális okokról sem szabad elfelejtkezni. Annyit már tudnak, hogy a tumor csak tesztoszteron jelenlétében tud kifejlődni és növekedni.
Az étkezési szokások szerepét bizonyítja, hogy a zsíros, rostokban szegény, sok vörös húst tartalmazó étrenden élők veszélyeztetettebbek.

Miből is áll a vizsgálat:
A prosztataszűrés két vizsgálatból áll, melyek segítségével, nagy biztonsággal állapítható meg a tumor alapos gyanúja. Az egyik vizsgálat a prosztata végbélen keresztüli tapintása, amely igen pontos, közvetlen információkat ad, így még napjainkban sem nélkülözhető. A másik a laboratóriumi eljárás, melynek során a prosztata által termelt fehérje, az ún. prosztata specifikus antigén(PSA) szintjét határozzuk meg a vérben.

Ha a szűrésen rosszindulatú daganat jelei igazolódnak…

Amennyiben a tapintási lelet, illetve az emelkedett PSA érték együttesen rosszindulatú prosztatadaganat gyanúját vetik fel, ultrahangvezérelt mintavételre van szükség, hogy szövettani diagnózishoz jussunk. Ez a mintavétel későbbi időpontban, további laborvizsgálatokat követően kórházi körülmények között, de továbbra is járóbetegként történik. Amennyiben a szövettani feldolgozás valóban daganatot igazol, további kivizsgálás (laboratóriumi, izotóp, MR, ultrahang, rtg. stb.) szükséges. A prosztatarák gyógyítására számos lehetőség van.

Napsütés káros hatásai!

Bőrrák: a bőr rosszindulatú daganataiért egyértelműen felelős az UV sugárzás! Érdemes évente anyajegyszűrésre menni, ahol a szakember áttekinti testünk anyajegyeit, kiszűrve az esetleges elváltozásokat.

Leégés: szinte mindenki megtapasztalta már, milyen fájdalmas is tud lenni a kipirosodott, érintésre fájdalmas bőr. Általában a világos bőrű és szemű emberek könnyebben leégnek.

Napallergia: bőrkiütés, csalán vagy ekcémás jellegű kiütések jelennek meg a napnak kitett bőrfelületen.

A bőr idő előtti öregedése: a bőr elveszíti nedvességtartalmát, színe fakóbbá, tapintása durvábbá válik, felgyorsul a ráncosodás folyamata, foltok (pigmentfoltok, májfoltok) jelennek meg.

Miért szükséges az anyajegyszűrés…
Az ózonlyuk miatt erősebb a napsugárzás és a hatására megváltozhatnak az anyajegyek.
Célszerű ősztől tavaszig ellenőriztetni az anyajegyeket, mert ha esetleg találnak valami elváltozást, akkor el tudják végezni a szükséges beavatkozást.
A szabálytalan anyajegyeket 1/2 évente kontrollálni kell illetve sérülés vagy bármilyen szabad szemmel is látható elváltozás esetén azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.