Életfolyamataink megfelelő működéséhez nemcsak tápanyagokra van szükségünk, hanem azok megfelelő arányára is. Jól lakhatunk egy tábla csokival is úgy, hogy szervezetünk közben éhezik. Az egyoldalú, helytelen összetételű táplálkozás hosszú távon károsítja egészségünket, és remek alapot képez az elhízáshoz, valamint számos megbetegedés (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás stb.) kialakulásához. Nem elegendő tehát megfelelő energiatartalmú ételekből összeállítanunk étkezéseinket, ügyelnünk kell az arányokra is.

Tekintsük át röviden az alapvető tápanyagokat, és azok szerepét mindennapi táplálkozásunkban

Szénhidrátok

Nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, elégetésükből megfelelő mennyiségűen, gyorsan hasznosítható energiához jutunk, amely elengedhetetlen az izommunkához és egyéb életfolyamatainkhoz. Az összetett szénhidrátok csoportjába tartozó rostok biztosítják a megfelelő anyagcserét, segítik az emészthetetlen salakanyagok kiürülését, hozzájárulnak a megfelelő testsúly megőrzéséhez, és sok egyéb hasznos tulajdonságuk mellett bizonyos fajtáik még a koleszterinszintet is csökkentik. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett az elfogyasztott táplálékaink energiatartalmának 55-58%-át szénhidrátokból nyerjük.

Fehérjék

Nagyon fontos szerepet játszanak életfolyamataink fenntartásában, izmaink működéséhez, sejtjeink megújulásához elengedhetetlenek. Szerveztünk számára a legteljesebb, legjobban hasznosítható fehérjék a húsokban, a tojásban és a tejtermékekben találhatóak. Megfelelően táplálkozunk, ha étrendünk tápanyagtartalmának 12-15%-át a fehérjék adják.

 

Zsírok

A legmagasabb energiatartalmú tápanyagok. Ebből következően fontosak energiaraktáraink kialakításában. Mechanikai védőszerepüket is meg kell említenünk, túl azon, hogy létfontosságúak bizonyos hormonok termeléséhez és vitaminok felszívódásához. Amennyiben fontos számunkra az egészséges táplálkozás, ügyelnünk kell arra, hogy energiaszükségletünk legfeljebb 30%-át fedezzük zsírokból, ugyanis a túlzott zsiradékfogyasztás elhízáshoz vezet, ami pedig kiindulópontja lehet számos egyéb, gyakorta súlyos megbetegedésnek.