Gyógytorna

 Gyógytorna

Mi is az a gyógytorna?

A gyógytorna, más néven fizioterápia a legősibb az orvosi terápiák közül. Elsősorban fizikai energiákkal való gyógyítást jelent, amellyel hatékonyan kezelhetőek a mozgásszervi problémák.
Célja:
– funkcionális képességek megőrzése, helyreállítása,
– betegségek megelőzése, gyógyítása, rehabilitációja,
– fájdalom megszűntetése, csökkentése,
– izomegyensúly helyreállítása
– életminőség javítása

Ebből adódóan bátran mondhatjuk, hogy a gyógytorna minden klinikai területen segítséget nyújt.

Milyen esetekben lehet hasznos?

Rendszeres mozgással, kellő odafigyeléssel és egyénre szabott terápiákkal megelőzhető, és tünetmentessé tehető például a derékfájás. Többnyire izom eredetű a fájdalom, egyes izmok túlságosan megnyúlnak, mások megrövidülnek, ami főként hanyag tartáshoz, hát-, nyak-, és derékfájdalomhoz vezetnek. Viszont sok esetben már a csontos képleteket is érintheti elváltozás, amit ha nem kezelünk időben, komolyabb következmények, akár sérv is kialakulhat. Az ilyen jellegű problémák elsődleges kezelési lehetősége a gyógytorna.

Ugyanakkor egy bekövetkezett sérülés, legyen az sportból adódó, vagy bármi egyéb ízületi probléma esetén is jó, ha rábízzuk magunkat egy gyógytornászra. Megfelelő orvosi diagnózisra alapozva lehet elkészíteni a terápiás tervet, és haladni a gyógyulás útján.
Ha nincs sérülés vagy betegség, akkor is sokaknak javasolt gyógytorna gyakorlatokat végezni megelőzés és egészségmegtartás céljából.

Gyógytornával elkerülhető vagy kitolható egy esetleges műtét is, legyen szó bármilyen ízületi problémáról, de sok esetben a műtét utáni rehabilitáció is sokkal gördülékenyebben megy, ha előtte már dolgozott együtt gyógytornásszal.

Mozgásstúdiónkban diplomás gyógytornászok segítségével egyénre szabott mozgáskezelést, csoportos óráinkon pedig szakszerű odafigyelést, és tornaprogramot biztosítunk.

McKenzie terápia

Ez a terápia a porckorongproblémák, és gerinchez köthető degeneratív betegségek vizsgálati és kezelési módszere. Az egyik legelterjedtebb módszer a konzervatív kezelésre.

Célja a nyomás alatt lévő ideggyök felszabadítása, ezzel a fájdalom csökkentése. Első alkalommal a terapeuta egy állapotfelmérést végez, ezután pedig személyre szabott gyakorlatokkal kezdődik meg a kezelés. A rendszeres McKenzie torna elvégzése esetén a javulás már pár alkalom után érezhető, azonban ehhez fontos, hogy a terapeuta által adott otthonra szóló gyakorlatokat önállóan is végezzük.

Schroth terápia

A Schroth terápiát elsősorban a gerincferdülés, Scheuermann-kór, és egyéb tartáshibák kezelésében alkalmazzuk.

A terápia során a páciens három dimenzióban korrigált testhelyzetben hajtja végre a gyakorlatokat. Ehhez kapcsolódik egy speciális légzéstechnika is, amelyet a terapeuta megtanít. Cél a gerinc maximális nyújtásával a görbületek fiziológiás állapotába való derotálása. A korrigált testhelyzetben egyszerre történik meg az izomerősítés és a nyújtás.

A foglalkozás egyéni gyógytorna keretein belül végzett komplex terápia, mivel életviteli tanácsokkal is ellátja a pácienseket. Eredményessége a tudatosan felépített, egyénre szabott korrekción alapul.

Pilates

A pilates egy komplex mozgásforma, amelyben nagy szerepet kapnak a törzs stabilizáló izmai, illetve a speciális légzéstechnika. Fő célja egy egyensúly megteremtése a test és a lélek között. Lényege a lassú, pontos mozgás, amelyeket legtöbbször a földön végzünk. Segítségével növelhetjük az izmok flexibilitását, fejleszthetjük az egyensúlyérzéket, és az erőnlétet is.

Elsősorban hát-, és derékpanaszok, de reumatikus jellegű ízületi betegségekben is hatékonyan segíthet. Az egész nap szellemi munkát végzőknek tökéletes kikapcsolódási forma egy kis mozgással egybekötve. Bátran végezhetik kismamák is.

Flossing terápia-újdonság a gyorsabb rehabilitáció érdekében

A flossing egy ideiglenesen alkalmazható, speciális gumiszalaggal végezhető kompressziós és mobilizációs technika. Szinte minden területen lehet alkalmazni, legyen szó sportsérülésről, vagy mozgás beszűkülésről. A szalag kompressziója révén, kiegészítve különböző gyakorlatokkal, a szövetek egymáson való elcsúszásának, és mobilizálásának köszönhetően gyorsítható a regenerációs folyamat, és akár azonnal csökkenthető a fájdalom.

Természetesen önmagában nem elegendő, de a rehabilitáció felgyorsítása, a fájdalom mihamarabbi csökkentése céljából megfelelő kiegészítő technika az egyéni terápia során.

Dynamic tape

Egy forradalmian új és innovatív tapelési technika, amely nem összekeverendő a sokak által ismert kinesio tape technikával. 4 irányba nyújtható, elnyeli az erőket és csökkenti a testre ható terhelés mértéket. Célja, hogy segítse az adott funkciót, javítsa a mozgásmintát. Csökkenti a sérült szövetek munkáját, segíti a gyenge izmok működését és nem utolsó sorban széles körben használható.

Köpöly terápia

A köpölyözés során a vákuum hatására vérbőség keletkezik az adott területen, javul a vérellátás és beindul a méreganyagoktól való megtisztulás. Pozitív változásokat eredményez az adott zónához tartozó szervekben, és fellazítja a szöveteket.

Érdemes kipróbálni a köpöly terápiát kiegészítő kezelésként, ha az alábbi problémák fennállnak, és a gyógyszeres kezelés helyett más alternatívát választana:

  • krónikus fejfájások
  • krónikus felső légúti fertőzések
  • gyomor-bélrendszeri panaszok
  • ízületi betegségek, gyulladások és kopások miatt kialakult fájdalmas izomgörcsök

Mindezek mellett, akad pár eset, amikor ellenjavalt a terápia:

  • nőknél menstruáció időszaka alatt
  • cukorbetegség esetén
  • terhesség esetén

Egy kezeléssel természetesen nem szüntethetők meg a panaszok, ezért 8-10 kezelés ajánlott, 2 hetes szünetekkel az egyes kezelések között. A terápiát követően, egyéntől függően 7-14 napig látható nyomok maradhatnak a kezelt területen, amely természetes jelenség.

[proweboldal]