Milyen sportot válasszon a gyerek?

A mozgás örömét sokféle sportban megtalálhatja a kisgyermek. Ha a szülő jól választja meg számára a sportágat, valószínűleg egész életében kitart majd mellette.

Mozogni jó, ezt minden gyerek magától is érzi. Mégis másféle mozgás, és másféle fáradtság szerez örömet az egyiknek és a másiknak. A szülőnek sokszor a saját kedvence felé hajlik a választása, esetleg a térbeli (közelben van az edzés) vagy anyagi vonzata milyen dönt valamilyen sportág mellett. Ha szerencséje van, a kicsi is élvezi majd a dolgot. De mi van, ha mégsem tetszik neki, vagy nem megy neki igazán? És két-három év után abbahagyja, netán a többitől is elmegy a kedve?

Elsődleges szempont, hogyha a gyerek kifejezetten vágyik valamilyen sportra, akkor hagyatkozzunk nyugodtan az ösztöneire. Így biztosan több öröme telik majd benne. Ha azonban nincs egyértelmű kedvenc, akkor figyelembe kell a gyermek vérmérsékletét, kitartását, mozgásigényét és mindenekelőtt a fizikai adottságait.

A mozgásszervi tanácsadást iskolás kortól javasoljuk minden gyermek részére, panaszok esetén és prevenciós célból egyaránt.

A vizsgálat elemei:

  • Anamnézis felvétele (kórtörténet, családban előforduló betegségek stb.)
  • Fizikális vizsgálat (állapotfelmérés, testtartás, gerinc és ízületek állapotának felmérése, lúdtalp stb.)
  • Tanácsadás:
    • a gyermek számára legoptimálisabb sportolási forma kiválasztása
    • megfelelő tanulási környezet kialakítása
    • megfelelő ergonómiai környezet kialakítása