Több időt töltünk a szabadban, figyeljünk fokozottan szemünk és bőrünk védelmére! A napfény éltető számunkra, hiszen hiánya csontfejlődési zavarhoz, rossz közérzethez, vezethet, ugyanakkor az UV sugarak nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatják!

Itt az ideje ellenőrizni szemünk fényérzékenységét!

fényérzékenység A fényérzékenység az esetek leggyakoribb részében genetikai adottság, főképpen a világos (általában kék) szeműeknél figyelhető meg.

Azonban a fényérzékenység néhány szemészeti megbetegedés kísérő tünete is lehet, pl. rejtett szemüveg igény, enyhe szivárványhártya gyulladás stb.), javasoljuk, hogy fényérzékenységi panaszok fennállása esetén keressen fel szakorvost, hogy kiszűrjék az esetleges problémákat!

Mit tehetünk szemünk épségéért?

A megoldás a megbízható, jó minőségű szemüveg viselése. Hallgassuk meg a szakember tanácsát, ha tehetjük, optikában vásároljunk, hiszen az olcsó, rossz minőségű szemüvegek csak károsítják a szemet –mivel a sötét lencse hatására a pupilla kitágul– az UV sugarak akadálytalanul jutnak a szembe.

Mire figyeljünk napszemüveg vásárlásakor?

  • A szemüvegen szerepeljen CE jelzés, ami azt jelenti, hogy megfelel az Európai Unió szabványának.
  • Figyeljünk a napszemüveg fazonjára is, törekedjünk olyan modell választására, amely az arc vonalához simul. Egy „jól takaró” napszemüveg nem csak az UV sugárzástól védi meg a szemünket, hanem a levegőben szálló por, ill. piszok szemcséktől, továbbá allergiát okozó részecskéktől is.
  • Ha már mindent megtettünk szemünk megóvásáért, ne felejtsük el élvezni a napsütést!