A tanácsok oldalon néhány közismert betegség megelőzésének, illetve kockázatcsökkenésének lehetőségeit foglaljuk össze. Ezekről a betegségekről nagyon sokat hallhatunk, illetve olvashatunk, mégis sok tévhit terjedt el velük kapcsolatban a magyar – és az európai – népesség körében. Igyekszünk röviden, csak a legfontosabb tényeket leírni, egy dolgot azonban érdemes már most leszögeznünk mindegyikkel kapcsolatban: a betegségek megelőzését minél fiatalabb életkorban kell elkezdeni!

Ne várjuk meg, míg betegségeink kialakulnak, lehetőleg minél előbb váltsunk egészséges életmódra(sosem késő persze, csak az idő előrehaladásával ez egyre nehezebb), mivel ez nemcsak nekünk jó, de gyermekeinknek is hasznára válik.

Két okból nem mindegy, hogy gyermekeinknek milyen életmódot biztosítunk:

  • A gyermekkori táplálkozási, mozgási és egyéb életmódszokások erősen berögződnek, ezért később nagyobb energiát igényel a megváltoztatásuk.
  • Számos vizsgálat szerint azok a kedvezőtlen élettani változások, amelyek később megbetegedésekhez vezetnek (elhízás, kóros vérzsírértékek, magasvérnyomás-betegség) egyre fiatalabb életkorban alakulnak ki. Az iskolai szűrővizsgálatok egyre riasztóbb képet mutatnak a gyerekek egészségi állapotáról. Egyre riasztóbb adatokkal szembesülünk a gyerekeknél már, például olyan, életmódból adódó kedvezőtlen változásokat tártak fel, amelyeket régen csak középkorú vagy idősebb embereknél tapasztaltunk (például érelmeszesedés, máj elzsírosodása).
    Mindez összefügghet azzal, hogy ma a gyerekek sokkal egészségtelenebbül táplálkoznak, és sokkal kevesebbet mozognak, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. A betegségek megelőzhetők, ha ismerjük a kockázati tényezőket és a lehetőségeket.