Az emlőrákot korán kell felfedezni, mert a korai diagnózis életet ment. A betegség felismerése műszeres vizsgálattal történik: röntgen mammográfiával és emlő ultrahang vizsgálattal.

Röntgen mammográfia

A röntgen vizsgálatok fizikai alapja az, hogy a röntgensugár behatol a testbe és egy része elnyelődik, egy része pedig áthatol. A testből kilépő röntgensugarat vagy fényérzékeny lemez (röntgen film) vagy számítógép segítségével, digitális úton érzékeljük, és a keletkezett képet – röntgenképet – az orvos értékeli. A hagyományos és a digitális röntgenvizsgálatnak a fizikai alapjai azonosak.

A röntgen mammográfia elvégzéséhez azért szükséges az emlőt összenyomni , hogy a rétegvastagság mindenhol azonos legyen, mert így készíthető jól értékelhető röntgenkép. Ez az összenyomás lehet fájdalmas, a nők egy része ezért nem is szeret mammográfiára menni. Az emlőrák diagnosztika alapja a röntgen mammográfia, az ÁNTSZ minden 45-65 év közötti nőnek kétévente meghívót küld erre a vizsgálatra. Ha valakinek azonban már panaszai vannak, akkor a röntgen vizsgálatot minden esetben ki kell egészíteni emlő ultrahang vizsgálattal.

Emlő ultrahang vizsgálat

Az ultrahang vizsgálat folyamán a testfelszínre gélt kenünk, amelyen áthatol az ultrahang nyaláb, és a visszaverődések csak a testben lévő határfelületekről történnek. Ez a képalkotás fizikai alapja. Ultrahangvizsgálatnál nincs emlő kompresszió és nincs káros sugárzás sem. 30-35 éves kor alatt csak emlő ultrahang vizsgálat javasolt. A fiatal nők emlője sűrű, a röntgensugár számára nehezen átjárható, emiatt apró elváltások a röntgenképen rejtve maradhatnak. Éppen ezért fiatal korban minden esetben emlő ultrahang vizsgálatot kell végezni!
 

Mit lát a röntgen és mit lát az ultrahang?

Mind  mammográfiával, mind emlő ultrahanggal láthatóak az emlőben lévő jó és rosszindulatú elváltozások.

Röntgen mammográfia:
Egyetlen olyan elváltozás van, amit csak a röntgen lát az emlőben: ez a mikrokalcifikáció. A mikro kalcifikáció apró, a tűhegynél kisebb meszesedéseket jelent, és ez bizonyos fajta kezdődő emlő daganat jele. A röntgen képen látható gócok lehetnek jó- vagy rosszindulatúak, morfológiájuk alapján lehet különbséget tenni.

Emlő ultrahang:
Ultrahang vizsgálattal nemcsak a góc árnyékát látjuk, hanem annak szerkezetét is. Ez alapján megállítható, hogy egy csomó belsejében folyadék van-e (ciszta) vagy sejtek alkotják. Az is megállapítható, - ritka kivételtől eltekintve - hogy jó vagy rosszindulatú az elváltozás. Az ultrahanggal diagnosztizálhatóak a különböző gyulladásos folyamatok, hegszövetek stb. Továbbá ultrahanggal vizsgálható az implantátum is.

Kinek? Mikor? Milyen vizsgálat?

Panaszmentes esetben 45 éves kor fölött két évente röntgen mammográfia javasolt, amit célszerű lenne kiegészíteni emlő ultrahanggal. A közti évben emlő ultrahang vizsgálat javasolt. Panaszmentes esetben 40 éves kor alatt az átlagos rizikójú hölgyeknek a rendszeres mammográfia nem javasolt. 30-35 éves kor alatt mammográfia csak kivételes esetben ajánlott. Panaszmentes esetekben is minden korosztálynak célszerű évente rendszeresen emlő ultrahang vizsgálatot végezni!Ha valaki bármilyen életkorban csomót érez az emlőiben, vagy egyéb emlő panasza van, azonnal mennie kell orvoshoz és képalkotó vizsgálattal meg kell bizonyosodni arról, hogy az elváltozós jó- vagy rosszindulatú! Ha bebizonyosodott, hogy az elváltozás rosszindulatú, akkor azonnal sebészt és onkológust kell felkeresni!

Minden nő számára kötelező minden hónapban a menses elmúltakor fekvő és álló testhelyzetben az emlők önvizsgálata.