Sok mindenre fel kell készülnie annak, aki nyaralást tervez - különösen, ha az úticél egzotikus -, azon felül, hogy sokba fog kerülni. Az egyik legfontosabb, hogy a más klíma más betegségeknek kedvez, ezért a nagy kaland előtt mindenképp javasolt utánanézni, milyen védőoltásokkal lehet biztonságosabbá tenni az utazást.

A világ bármely részére utazunk, mindehol találkozhatunk olyan fertőző vírusokkal, baktériumokkal, melyek egy külföldi számára igen veszélyesek lehetnek. Vannak olyan országok, ahova csakis a kötelező oltások megléte esetén léphet be az utazó, ezért utazás előtt fontos utánajárni a meglátogatni kívánt ország egészségügyi szabályainak. Sokan a neten próbálnak tájékozódni egy-egy nyaralás előtt, de a számtalan egymásnak ellentmondó cikk és információ miatt a szakemberek azt tartják a legcélravezetőbbnek, ha meglátogatunk egy nemzetközi oltási ambulanciát, és az infektológus szakorvossal közösen konzultálunk a beadandó vakcinákról, hiszen az egészségünk nem játék!
Kétségbe esni azért nem kell, nem túl gyakori, hogy egy nyaralást követően az ember sárgalázzal, hastífusszal esetleg maláriával térjen haza. Amennyiben kellőképpen körültekintőek vagyunk, és nemcsak a hotel ellátásának tanulmányozására, hanem egy infektológiai konzultációra is időt szentelünk, biztosan elkerülhetjük a bajt. Ahogy a régi mondás is tartja: jobb félni, mint megijedni!