A vizsgálathoz a betegnek a vizsgálandó testrészt ruháitól szabaddá kell tennie. Bőrét az ultrahang terjedését elősegítő zselével kenik be. A vizsgáló orvos a berendezés által mutatott képet kimerevíteni, kinyomtatja, a látottakat lemérheti vagy akár videóra is rögzítheti.

A hasi ultrahang vizsgálaton célszerű üres gyomorral megjelenni (előtte 4-5 órával már ne egyen a beteg). A rendszeresen szedendő gyógyszereket a vizsgálat előtt egy kevés vízzel be szabad venni. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vizsgálatot délután vagy az esti órákban végzik el. Ilyen esetekben külön meg kell kérdezni, hogy mikor szabad utoljára enni vagy inni és - ha szükséges - a gyógyszereket bevenni.

Kismedencei ultrahang

hasi ultrahangA húgyhólyag, nőknél a méh és petefészek, férfiaknál a prosztata vizsgálata, valamint e szervek környezetében lévő gyulladásos, daganatos elváltozások kimutatása. Alhasi fájdalmak, vizeletürítési problémák, véres vizelet hátterében gyakran a kismedencei szervek megbetegedése áll.

Hasi ultrahang

A máj, epe, epeutak, hasnyálmirigy, vesék és lép alakja, szerkezete tisztázható. Felvilágosítást ad a hasi nagyerek, a gyomor- és bélfalak állapotáról. A hasban előforduló egyéb esetleges kóros folyamatok (kóros folyadékgyülemek, daganatok, nyirokcsomók) ábrázolhatóak. Hasi fájdalmak, derékfájdalom, egyéb hasi panasz (puffadás, teltségérzet, emésztési és székelési problémák) fennállása esetén első vizsgálatként ajánlott.

Nyaki lágyrész

doppler érvizsgálatAlapvetően a pajzsmirigy, nyálmirigyek állapotának tisztázása mellett felvilágosítást ad a nyaki nagyerek állapotáról. Kimutathatóak a kóros nyirokcsomók, nyelvgyök körüli, szájfenék alatti, garatkörüli kóros elváltozások. A nyaki régióban megjelenő kóros duzzanat, csomó fájdalommal vagy anélkül, szorító érzés a torok tájékán, rekedtség és esetleg nyelési zavar utalhat az itt található szervek kóros folyamataira.

Duplex, doppleres érvizsgálatok: az erek tágassága, faluk állapota, lefutása mellett, színes és pulzus dopplerrel vizsgálható bennük a keringés iránya, mérhető a keringés sebessége.
A kóros tágulatok és szűkületek, thrombusok, az erek részleges vagy teljes elzáródása kimutatható, mérhető. Érvizsgálataink elsősorban a nyaki (carotis), és végtagi erek állapotának tisztázására vonatkoznak.

nyaki ultrahangAz érelmeszesedés korai stádiumban való felismerése a súlyos szövődmények megelőzése érdekében rendkívüli fontossággal bír. A már kialakult érbetegségekben az ultrahang a terápia megválasztásához feltétlenül szükséges.

 

Nyirokcsomó régiók

nyirokcsomó régiókA nyaki, hónalji és ágyéki tájék nyirokcsomóinak gyulladásos vagy daganatos eredetű megnagyobbodásának kimutatására. Ha bármely testtájékon, vagy a felsorolt régiókban fájdalmas vagy fájdalommentes csomó ill. duzzanat jelenik meg, tisztázható, hogy az elváltozás nyirokcsomó vagy egyéb eltérés. Fontos tudni, hogy sok daganat első észlelhető tünete kóros nyirokcsomó megjelenése.

 

 

 

Izületek

Duzzadt, fájdalmas izületek kórokának tisztázására sok esetben alkalmasabb az ultrahang, mint a röntgen. Az úgynevezett lágyrészek (izületi tok, inak, szalagok, környező izmok) jól ábrázolhatóak, míg röntgenfelvételen nem láthatóak. Az izületi felszíneket borító porcokról és az izületeket alkotó csontok felszínéről is kapunk információt. Sérüléses vagy gyulladásos eredetű izületen belüli vagy akörüli kóros folyadékgyülemek is kimutathatóak.
Tisztázatlan eredetű izületi fájdalom, csonttöréssel nem járó sérülés után az ultrahang vizsgálat rendkívül hasznos lehet a pontos diagnózis meghatározásához.

Emlők

tapintható emlőelváltozások esetén kimagasló jelentősége van az ultrahang vizsgálatnak. Eldönthető, hogy az adott elváltozás szerkezetileg milyen jellegű, folyadéktartalmú (cysta), avagy tömöttebb szerkezetű, mekkora, pontosan hol helyezkedik el, milyenek a kontúrjai. Ezek ismeretében nagy valószínűséggel megítélhető, hogy rossz- vagy jóindulatú elváltozásról van-e szó.

Az esetek egy részében az ultrahang kiválthatja a mammográfiát, más esetekben azzal kiegészítve teljes értékű. Harminchat éves kor alatti hölgyek esetében szűrővizsgálatként is alkalmazható. Jóindulatú cysták kontrollálása is ultrahanggal történhet.