STRESS latin STRICTUS szóból ered, amely szorosat jelent. Az emberi szervezet válaszreakciója minden környezeti hatásra, amely annak működését kibillenti egyensúlyából, és alkalmazkodásra kényszeríti.

„KÜZDJ VAGY MENEKÜLJ!”

A stressz reakció, biológiai védekezés a környezet káros hatásaival szemben.
Fontosabb élettani hatások: immunrendszer működési zavara, megemelkedő pulzusszám, szaporább légzés, izom feszülés.

Pszichológiai hatások

álmatlanság, fáradtság, a koncentráció csökkenése, koordináció alacsonyabb szintje, kimerültség, türelmetlenség, agresszió.

A szív és érrendszer az egyik legesendőbb a stressz hatásaival szemben.

Folyamatos stressz esetén a védőreakciók állandósulnak, a vérnyomás tartósan megemelkedik, az erek falában lévő rugalmas elemek nem képesek a finom szabályozásra, a szívverés tartósan felgyorsul, elveszik az a lehetőség, hogy a ritmus szabályozásával az egyén alkalmazkodni tudjon a változó körülményekhez. A magas pulzusszám –kutatások szerint- megrövidíti a várható élettartamot. Hosszútávon érszűkülethez, érelzáródáshoz vezet, vagyis szívinfarktust, sztrokot, agyérgörcsöt, „embóliákat”okoz. Csökken a szervezetvédekező képessége, fogékonnyá válik a fertőzésekkel szemben, emésztési zavar, hasmenés, gyomorfekély, allergia alakulhat ki. Ezeket gyakran megelőzik a lelki tünetek, vagy a testi panaszokkal párosulnak.