A vérvétele előtt minimum 3 dl szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolt!
Miért? Mert folyadék szükséges ahhoz, hogy a vér ne legyen besűrűsödve, így könnyebben levehető.

A vérvétel általában reggel, éhgyomorra történik. Előzőleg legalább 2-3 dl folyadékot fogyasszon. Ez szénsavmentes ásványvíz legyen, kerülje a kávét, teát vagy cukros üdítőt!
Speciális esetekben az orvos kérheti a pácienst, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket se vegye be a vérvétel előtt.

A vérzékenyek vagy véralvadás-csökkentő gyógyszert (Syncumar, Heparin injekció, Aspirin, Kalmopyrin stb.) használók feltétlenül jelezzék ezt a vérvételt végző asszisztensnek. Akivel már előfordult, hogy vérvételnél megszédült, elájult, érdemes előre szólnia. Ha a szúrás előtt le tud feküdni, kisebb az ájulás, rosszullét esélye.

Feltétlenül hozza magával a kezelőorvos által adott vizsgálatkérő lapot vagy beutalót, amin fel van tüntetve, milyen laborvizsgálatokat kér!

A laborban speciális, kényelmes széken történik a vérvétel. Rendszerint az alkarból, néha az ujjbegyből vagy a kézfej gyűjtőereiből vesznek vért.

A vizsgálatra célszerű olyan ruhába érkezni, amelyben a könyökhajlatot könnyen szabaddá lehet tenni.

A mintavétel folyamata

A felkart elszorítják és a Páciens ökölbe szorítja a kezét. Előfordul, hogy arra kérik, hogy néhányszor pumpáljon a kézfejével, mert ez segíti a vénák fokozottabb telítődését. Fertőtlenítik a szúrás helyét, majd egyszer használatos steril tűt vezetnek a vénába, és speciális, zárt rendszerű, vákuumos vérvételi csővel megtörténik a mintavétel.

A megfelelő mennyiségű vér levétele után a szorítást eltávolítják, a tűt kihúzzák, majd 4-5 percig nyomva kell tartani a szúrás helyén a papírvattát. Ez azért fontos, mert így csökken annak az esélye, hogy a szúrás helyén kék folt (vérömleny) alakuljon ki! Ezt követően a szúrás helyét leragasztják.

Akinél előfordult, hogy elájult vagy rosszul lett vérvételkor, nyugodtan beszélje meg az asszisztenssel, hogy fekve történjen a mintavétel, utána pedig csak lassan, fokozatosan keljen fel. Először üljön fel az ágyon, majd üljön ki az ágy szélére, ha nem szédül, nem érzi magát rosszul, csak akkor álljon fel. Érdemes a mintavétel után még a váróteremben leülni, amíg teljes bizonyossággal stabilizálódik az állapota. Ez idő alatt fogyasszon pár szem kekszet, kevés csokoládét, szőlőcukrot illetve igyon folyadékot. A vérvétel alkalmával fellépő rosszullétnek általában pszichés oka van. Félünk a fájdalomtól, a látványtól. Sokakban a korábbi, rossz tapasztalatok váltják ki ezt a reakciót!

Semmi esetre se szégyelljen segítséget kérni!

Tudatos felkészüléssel azonban sok esetben ki lehet védeni a rosszullétet, és idővel hozzáedződhetünk a vizsgálathoz!