bőr elváltozásaiBőrünk egész életünk során ki van téve a napsugarak káros hatásainak, a bőrt ért sugárzás életünk során összeadódik.

Tekintsük át, mik ezek a káros hatások!

Bőrrák: a bőr rosszindulatú daganataiért egyértelműen felelős az UV sugárzás! Érdemes évente anyajegyszűrésre menni, ahol a szakember áttekinti testünk anyajegyeit, kiszűrve az esetleges elváltozásokat.

Leégés: szinte mindenki megtapasztalta már, milyen fájdalmas is tud lenni a kipirosodott, érintésre fájdalmas bőr. Általában a világos bőrű és szemű emberek könnyebben leégnek.

Napallergia: bőrkiütés, csalán vagy ekcémás jellegű kiütések jelennek meg a napnak kitett bőrfelületen.

Naptej használata: a leégés hajlamosít  a rosszindulatú bőrdaganat kialakulására. különösen a gyermekkorban elszenvedett, többszöri napégés rizikófaktor. a krém legyen jól felszívódó,UVA, UVB sugárzást is szűrje, legyen vízálló. 1/2 órával előtte már be kell kenni egyenletesen és rendszeresen ismételni kell. Figyelembe kell venni, hogy árnyékban és felhős időben is 50% -ban éri a szervezetet UV sugárzás.

Faktorszám: Annak a szorzata, h naptej nélkül a napon mennyi időn belül égne le, pl. 10 faktorral 10x több időt tölthet el a napon leégés nélkül, DE az UV dózist így is elszenvedi a szervezet ami az évek során összeadódik és basaliomara hajlamosít. Napi max 2x 2ó napozás elegendő.

Miért szükséges az anyajegyszűrés…

Az ózonlyuk miatt erősebb a napsugárzás és a hatására megváltozhatnak az anyajegyek.
Célszerű ősztől tavaszig ellenőriztetni az anyajegyeket, mert ha esetleg találnak valami elváltozást, akkor el tudják végezni a szükséges beavatkozást. A szabálytalan anyajegyeket 1/2 évente kontrollálni kell illetve sérülés vagy bármilyen szabad szemmel is látható elváltozás esetén azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

Bőrvédő stratégiák

  • A megfelelő faktorú napvédő krémek megakadályozzák a leégést, és megakadályozzák a bőr károsodását, a korai öregedést, foltokat és ráncokat.
  • Napozás után hidratáljuk bőrünket testápolóval, és arckrémmel.
  • 11-15 óra között ne legyünk napon, és egyéb időszakokban is kerüljük a direkt napsütést.
  • Hordjunk szellős, világos ruhadarabokat, fejünket is védjük kalapokkal, kendőkkel.
  • Fogyasszunk naponta legalább 2, 2 és fél liter folyadékot!